Kritika - Sherrilyn Kenyon: Born of Shadows

Cím: Cloak & Silence
Szerző: Sherrilyn Kenyon
sorozat: The League (#4)
műfaj: sci-fi romance
hossz: 448 oldal (mass market)
nyelv: angol
külföldi megjelenés: Április 20, 2011
kiadó: Grand Central Publishing
Értékelés: 4.5 pont

Helyszín: Ichidian Univerzum

Az univerzumban, ahol a Liga a törvény, legtöbben félelemben élnek. Mi harcolunk. Üdv egy olyan világban, ahol korrupt politikai merényletek uralnak mindent és mindenkit. Ölj vagy megölnek.

Caillen Dagan, egy dacos szerencsevadász számára a túlélés nem egy jog, hanem egy brutális mindennapi csata. Átutazva az Ichidian univerzumot, mint egy kísértet, a törvényszegései és halál közeli élményei legendásak. De amikor egy hősies tett következtében megtudja honnan is származik, belekényszerül egy olyan világba mely sokkal veszélyesebb, szívtelenebb, mint a véres utcák, ahol felnőtt-egy obszcén gazdagsággal és halálos politikával teli világba.

Vad és eltökélt, Desideria Denaraii a királynője hivatalos testőrségében szolgál. Megkérdőjelezhető genetikával születetve, mindent megtesz, hogy bizonyítsa méltő, hogy hordozza a fegyvereit és a poziciójára, melyet elnyert egy harcban. De amikor felfedez egy kegyetlen merényletet a királynő ellen és a kormánya megdöntésére, Desideria a célkeresztben találja magát.

Vérdíjjal mindkettőjük fején, Caillen-nek és Desideria-nak meg kell tanulniuk együtt harcolni, vagy egyedül halnak meg. És ha ők elesnek, a kormányuk egy elképzelhetetlen gonosz kezébe kerül.
A sorozatról bővebben: http://dark-hunterhungary.blogspot.com/2012/03/league.html

FIGYELEM: Born of Shadows a negyedik könyv a League sorozatban. Ugyan én teljesen összevissza olvasom a részeket (mint ahogy SK összes sorozatát…) javaslom, hogy ti ne tegyétek. Először elolvastam a második részt (Born Of Fire), aztán az ötödiket (Born of Silence), aztán a negyediket (Born of Shadows) majd jött az első (Born of Night) és végül a harmadik (Born of Ice). Azt viszont javasolnám, hogy a harmadik részt (Born of Ice) a Born of Silence után olvassátok, mert az egy 30 éves ugrás a jövőbe és nagy spoilereket tartalmaz rájuk nézve, mivel a felnőtt gyerekeikről. Na szóval, akik az egyik könyvben még csak mellék szereplők voltak, azok lesznek a következőkben a főszereplők, tehát majdnem mindenki kap egy saját könyvet, így célszerű tényleg sorrendben olvasni (most is mondom, a harmadik részt hagyjátok utoljára!), mert ha visszafelé olvasod, vagy össze vissza kicsit furcsa lehet. Például látni Synt szingliként és Darlingot melegként (spoiler!). Vagy rosszabb, össze fogsz zavarodni és nem tudod majd ki kicsodának a kicsodájának a kicsodája. (Ugye? mondtam én, hogy össze fogsz zavarodni!), honnan származnak, és néha vannak olyan szavak, amiket nem fogsz érteni (és a google nem lesz a legjobb barátod), mert a jelentését az előző könyvben már letisztázták. Akárhogy is ez csak személyes vélemény, és csak rajtatok áll, hogy olvassátok. Nem szükséges sorrendben olvasni, de nagyon…mondom NAGYON ajánlott.

**********

A könyv egy jelenettel kezdődik, ahol Cai még kisgyerek és az édesapjával menekül a bérgyilkosok elől, akik meg akarják őket ölni. És Cai szemtanúja lesz apja halálának. Aztán ugrunk 22 évet az időben és ismét menekül, hogy megmentse egyik nővérét a Végrehajtóktól, és ők elkapják. Az adrenalin fanatikusok imádni fogják, mert gyors, izgalmas és veszélyes. Én speciel imádom, amikor egy könyv egy „robbanással” kezdődik.


3 héttel később a Liga arra készül, hogy kivégezze, de valaki valami magas pozícióból közbelép és kiderül, hogy Caillen egy herceg fehér lov…izé… űrhajón (de még milyen). *sóhaj*  

Próbál beilleszkedni új pozíciójába (ez egy kicsit lassabb része a könyvnek, tele politikával). Eközben valaki meg akarja öletni a császárt és rákenni a gyilkosságot Cai-re. De hamar rájön, hogy nem tartozik ehhez a világoz és vissz akar térni a régi életéhez.


 Desideria fél-Qillaq és a királynő lánya és testőre. Senki sem tiszteli őt, így senki sem hisz neki, amikor megpróbálja figyelmeztetni anyját a közelgő merényletről, amit véletlenül meghallott, sőt, a királynő hazaküldi. De akárki is akarj a királynőt holtan, Desideria-t is meg akarja öletni…

Amikor Cai megmenti Desideria-t és a lány viszonozza a „szívességet”, körözött bűnözőként végzik. Rá kell jönniük ki akarja megölni a Qillaq királynőt és a Császárt és miért, tisztázni a nevüket és megvédeni a kormányaikat. De először is, életben kell maradniuk. Ami igen nehéz, amikor 10 milliós kredit fejpénz van mindkettőjükön és egy elszánt, ismeretlen merénylő is próbálja őket kiiktatni.

Eme páros borzasztóan szórakoztató. Cai rendkívül szarkasztikus (mint az összes főhős ebben a sorozatban, ami jó, ki ne szeretné a szarkazmust?!), egoista, vicces, amíg Desideria sokkal komolyabb, de a visszaszólásai gyilkosak! Pl:

She scoffed. “Explain to me how is it possible that the three of us actually fit into this pod?”
Now he was the one who was baffled. Did they do math differently on her planet too? “Three of us?”
“You, me and your extremely overdeveloped ego.”
Muhahaha… csípem a csajt! És a tény, hogy ez az első alkalom, hogy Desideria eljött otthonról, és nem tud sok mindent a világról, és az univerzális nyelvről valahol szomorú, de néha roppant vicces is. Plusz ő egy igazi harcos! Komolyan, kemény a kiscsaj.

A League azon kevés sorozatok egyike, ahol épp annyira szereti az olvasó a mellékszereplőket, mint főszereplőket. Ok, nyílván utálom a rosszfiúkat, de mégis szeretem őket, mint gonosz szereplőket (van ennek egyáltalán értelme?). Mindegy, szóval Cai és Desideria segítségére érkezik Hauk, Fain (ők ketten együtt valami hatalmas páros!! Szakadtam…) és Chayden Aniwaya (aki valahogy kapcsolatban áll Desideriával.) Természetesen találkozunk a Qillaq Királynővel, aki egy ribanc… vagy csak egy tisztavérű Qillaq (ezt megfogjátok érteni, ha elolvassátok, nem lövök le minden poént na.) Cai apját (Én személy szerint kedveltem a fickót, hitt a fiában és ez ritka ebben a világban), és Cai testvéreit, és Syn-t (a kedvencem!!!!). Darling és Maris (és ez egy picit furcsa volt, mert előbb olvastam a Born Of Silence-t, ami Darling könyve, de nem volt nagyon zavaró számomra) is beszáll a buliba. És Desideria többi családtagjának is nagy szerepe van a könyvben.

Kedvenc karakter(ek): Caillen (de komolyan imádtam mindet)
Kedvenc jelenet(ek): Huh! Nehéz csak egyet választani! Talán, amikor Cai és Desi a mentő kapszulában voltak. Ja és az epilóg!! Az annyira édes volt (és nem hiszem el, hogy ezt mondtam)!

Kedvenc idézetek:

"Who wants to live forever?
For the record and in case any higher deity was listening and taking notes, he did."

“So how big is this thing anyway?” Desideria asked
Chayden made a sound of irritation. “You know, that’s not really a question I want to hear my younger sister ask a man, especially not one I consider a friend, while he’s lying bare-assed on my floor.”


“Well after that testosterone-shattering experience, I have no more dignity to worry about. Ever. Anyone have a cushion I can sit on? A really big fluffy one? Hell, let’s even make it pale pink with bows on it just for good measure.”
“Love is the greatest corrupter ever known and has been the numbers one downfall of mankind since the first creation.”


ÖSSZESSÉGÉBEN: Imádtam a könyvet, mert nem hiányoztak a sci-fi elemek. Volt harc az űrben, a párosunk hajótörés szenvedett egy ellenséges, egy idegen ragadozó faj által lakott bolygón, különféle civilizációk. És a Románc (persze), humor és az akció miatt. Plusz, a rejtély a gyilkosságok mögött (olyan volt, mintha egy kötélen rángatnának gyanúsítottról gyanúsítottra, aztán oda-vissza… de tényleg, amikor mondtam, hogy na most már tényleg tutifix ezer százalék, hogy Ő a hunyó, kiderült, hogy az a személy ártatlan, vagy épp fordítva. Imádtam!) Azoknak is ajánlom, akik még sosem olvastak sci-fit. Én is nagy fantasy meg paranormal romance rajongó vagyok, de kicsit sem hiányoltam egyiket sem. Bizton állíthatom, hogy megéri a pénzét!

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése