Blogturné ~ Anthony Ryan: A Vér Éneke (Interjú az íróval)




A Blogturné Klub június 22. és 30. között bemutatja nektek Anthony Ryan A Vér éneke című epikus fantasy művét, amely a Fumax Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv felveszi a versenyt az olyan művekkel, mint a Trónok harca és a Gyűrűk ura. A kiadási jogok már 13 országban elkeltek!

Tarts velünk Anthony Ryan különleges világába, ismerd meg a Hit Rendjeit és Vaelin izgalmas, de olykor szívfájdító történetét. A játék sem marad el! Kövesd az állomásokat, hogy tiéd lehessen a könyv egy példánya!




Kiadó: Fumax
Megjelenés: 2014.01.29
Hossz: 656 oldal
Fordította: Matolcsy Kálmán
Goodreads: 4,56
Besorolás: epic fantasy
Értékelés: 4 pont


Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.


A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.


Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.


Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?

Most döbbentem rá, hogy imádom azokat a könyveket, ahol a háttértörténetet a főszereplő meséli egy másik karakternek. Itt például a jelenben egy írnok szemszögében vagyunk, akit azért küldtek, hogy leírja Vaelin - a birodalom leggyűlöltebb emberének - életét, amit maga Vaelin mesél el neki. Ahogy Vaelin elkezdi a történetét, Ryan a múltba röppenti az olvasót, ahol e/3-ban olvashatjuk az eseményeket, amolyan flashback szerűen. Időközben persze vissza-vissza térünk a jelenbe, ami párhuzamosan halad tovább (Nem baj, ha nem értitek, én sem...).

A könyv elég erősen fókuszál a vallásokra, amit az író megteremtett. A legnagyobb és az egyetlen elfogadott vallás a Hit (mert, minek bonyolítsunk, ha nem kell?!). Ezt a vallást 7 rend terjeszti és felügyeli. Főhősünk, Vaelin még kisfiúként a Hatodik, a legkeményebb Rendben találja magát. A történet sokáig a rendbeli életet mutatja be. Mivel a Hatodik Rend a háború rendje, csak fiúkat fogadnak be, ellentétben néhány másik renddel. Éveken át követhetjük Vaelin, és bajtársai - testvérie - kőkemény kiképzését. A szabály egyszerű, teljesíts jól, éld túl a teszteket és teljes értékű Rendbeli tag lehetsz, ellenben ha elbuksz, mehetsz az utcára egy maroknyi apróval...vagy a másvilágra. Megmondom őszintén, azok közé tartozom, akik ezt a részt élvezték a legjobban. Ahogy a srácok összetartottak és kialakult köztük egy igazi testvériség, a kiképzéseket. Szinte ittam minden apró információt, amit a többi Rendről kaptunk. A könyv másik felében lehetett volna több olyan akció, ahol látjuk is az eseményeket, részt is veszünk benne és nem csak a végére érünk oda, mint a 911.

A vallási/mitológiai szálon kívül a Vér éneke, mint képesség fúrt egy óriási lyukat az oldalamba. Tudjuk, hogy... SPOILER!!

- Az éneket nem lehet tanítani, testvér, és nem származik sehonnan. Az ének egyszerűen te vagy. A dalod nem egy benned élő másik teremtmény, hanem te vagy.
-A vérem éneke.

Ezeket a dalos képességeket sosem tudom elképzelni, de ezúttal tökéletesen sikerült, és az egyik kedvenc mágikus képességemmé vált. Valószínűleg még a negyedét sem láttuk annak, hogy mire képes, de már most rengeteg pluszt adott a történethez, örülök, hogy Ryan benne hagyta. Szinte képtelenség elképzelni a sztorit nélküle.

Vaelin karaktere tökéletes egy ilyen könyvhöz. Erős, bátor harcos, intelligens, nemes. Nem hinném, hogy bármilyen rossz tulajdonságot tudnék benne találni. A karakterfejlődése talán nem a legerősebb része a könyvnek (nem hiszem, hogy volt honnan-hova fejlődni), mindenesetre egy igazi Legenda alapanyag. Plusz pont, hogy nem egy HŐS, de nem is egy anti-hős. Csupán egy ember, egy különleges, -néha átoknak mondható - képességgel, aki azért harcol, amiben hisz. Azonban ő sem tévedhetetlen.

Talán nem sokan vélekednek úgy, mint én, de én örültem, hogy nem volt tele a könyv világfelépítéssel és annak szabályaival. Ettől volt olyan titokzatos légköre az egésznek (és emiatt döntöttem pislogási rekordot). Lassan, apró részletekben mutatja be, amit tudnunk kell a világról.

A történet függővéges, de ha az utolsó pár oldalt kivesszük (ami vétek lenne, mert az valami fenomenális volt) egy kerek sztorit kapunk, és hogy őszinte legyek, semmi ideám sincs, hogy miről fog szólni a sorozat úgy unblock zusammen. Olvasás közben borzasztó sokat hasonlíthattam egy-egy dolgokat más könyvben/filmben/sorozatban látott dolgokhoz (legtöbbször az olvasói/nézői élmény, amit okozott, volt hasonló), például a DragonBall-hoz (szigorúan a sorozathoz!!). Vaelin története a vér énekével Son Goku-ra és a Ki-re emlékeztettek (pedig valószínűleg a legrosszabb összehasonlítás... De komolyan, kitudja, lehet, hogy az énekkel tök simán menne az a fránya Kamehameha...).

Bevallom egyáltalán nem volt könnyű olvasmány (hadilábon állok a szinte egyforma nevek megjegyzésével), illetve jól megkavarodtam a végére, főleg, mert néha nem tudtam ki beszél, de nagyon élveztem és bár a Fekete Lobogó-hoz hasonló extázis ezúttal számomra elmaradt, mindenképpen ajánlom a műfaj kedvelőinek és ki nem hagynám a folytatást!

Utóirat - eredetileg ez magánkiadás volt??? EZ??? Azt hiszem újra van Hitem a magánkiadásokban!

Utóirat 2. felvonás - A borító miatt mérges voltam (félre értés ne essék, Kira munkája fantasztikus), hiszen nagyon imádom mindkét eredetit, de be kell látnom, nem igazán illik a könyvhöz egyik sem. A magyar borító sem, de már nem sajnálom annyira az eredetit.



BTK EXTRA
Interjú Anthony Ryan-nel

A BTK-nak sikerült egy virtuális randit leszerveznie Mr. Ryan-nel, ahol a szerző készségesen válaszolt öt égető kérdésünkre, ezt hoztuk el most nektek.






BTK: Honnan jött a Vér énekének ötlete (a képességé, nem a történeté)?
A Vér éneke, mint képesség nem volt része az eredeti tervnek, amiben egyáltalán nem akartam, hogy Vaelinnek bármiféle mágikus képessége legyen. Az ötlet, hogy mégis leygen valamiféle pszichés vagy mágikus képessége útközben jött, és sokat adott hozzá az alap cselekményszálhoz, így az ösztöneimre hallgattam, és benne hagytam. Azt akartam, hogy a vér éneke éppen annyira titokzatos legyen Vaelin számára, mint az olvasók számára. Nem igazán érti, hogy mi is az és még rá kell jönnie, hogyan használja. Ez a tanuló folyamat lehetővé tette, hogy a világ mágikus elemei fokozatosan tárulkozzanak fel az olvasó előtt, és megtudjuk, hogy a Sötétség természete mindenkinél más és másként jelenik meg. Vaelin esetében, a vér éneke egyfajta hiperérzékként működik, a jelenben iránymutatásként szolgál, illetve figyelmeztetésekkel látja el a jövőre nézve, habár az üzenete nem mindig egyértelmű. A koncepciója egyfajta belső zenei kíséret, ami pluszban még a könyv titokzatosságát is fenntartja. 

BTK: Vaelin annyira emberien emberi. Ő is döntéseket hoz, rosszat és jót egyaránt, csakúgy, mint mindannyian. Mennyire jelentett ez kihívást a karakter megalkotásában?

Úgy érzem a második könyvben nagyobb kihívást jelentett Vaelin karaktere, valószínűleg mert a háttértörténete akkorra már annyira kiforrott, hogy volt egy bizonyos elvárás, hogy konzisztens maradjon. Mivel Vaelin történetét egészen fiatal korától követheti az olvasó, így az életében elért sikerei, illetve hibái és csalódásai által építhettem fel a karakterét. Már kezdettől tudtam, hogy egy nagyon veszélyes ember, ám ugyanakkor könyörületes ember lesz. Úgy érzem pont ez az ellentétes jellemvonása teszi érdekessé.

BTK: Mennyire vette a saját fejéből a Hitet, és mennyiben alapszik más mitológián/valláson?
AR: A Hit a Sintó szerű ősi vallás és Aurelianus filozófia keveréke. A Gladiátorban elhangzott idézet, miszerint "Amit életünkben teszünk, az az örökkévalóságban visszhangzik" valójában Marcus Aureliustól, a Római filozófus császártól származik, aki egyike volt azon első tudósoknak, akik megalkottak egy ideát - ahogyan nevezik a mai humanisztikus gondolkodás tengerében.. Ehhez társul egy lélek tisztelet - mely az emlékek leltáraként szolgál-, és a hit egy kézzelfogható túlvilágban. Azt a nézetet követtem, hogy ezek az ideák egy középkori európai egyház mentén váltak egy vallás részévé, egy hierarchiával és ellentétes Rendekkel kiegészítve. Mindenképpen elakartam kerülni, hogy túlságosan is hasonlítson egy, a valóságban is létező valláshoz, elsősorban azért, mert kiszámítható és kissé elcsépelt lett volna.


BTK: A Vér énekében melyik fejezet (vagy bármilyen rész) megírása volt a legemlékezetesebb és miért?
AR: KISEBB SPOILER VESZÉLY!! Imádom a jelenetet, amikor Vaelin először találkozik a húgával. Abban a jelenetben láthatjuk Vaelin empatikus személyiségét, illetve a belső konfliktusaiból is sok mutatkozik meg. Ezen kívül Janus király jeleneteinek írása nagyon szórakoztató volt, mert a párbeszédei mindig nagyon könnyedén folytak. 

BTK: A Hollóárnyék trilógia öt vagy kevesebb szóban?
AR: Hit, testvériség, háború és áldozat.


Anthony Ryan könyvének sajátos hitvilága van. A főhős, Vaelin az egyszerűen csak Hitnek nevezett vallás követője lesz. A Hit alapja legfőképp az eltávozottakkal való kapcsolattartás és hit az Innentúlban, a halál utáni életben. Különböző aspektusai Rendekben nyilvánulnak meg. 

A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, a táblázatban felsorolt hat Rend milyen sorrendben követi egymást. Minden blogon találtok állításokat, amelyek alapján logikusan ki lehet következtetni, hogy melyik Rend melyik számot viseli. Segítségképpen használni tudjátok a táblázatot is. Az összes állítás birtokában rakjátok sorrendbe a Rendeket, és a megfelelő sorszámot írjátok be a rafflecopter megfelelő dobozába. A Fumax Kiadó felajánlásából egy darab könyv kerül kisorsolásra!

Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem jelentkezik, abban az esetben új nyertest sorsolunk. A postázás csak Magyarország területén érvényes.

A Hitterjesztők Rendje prioritást élvez.




A blogturné menete:





06/30  Függővég

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése