Blogturné ~ Kiersten White: Paranormalcy – Természetfölötti



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából június 12-én megjelent Kiersten White: Paranormalcy – Természetfölötti című könyve, a nagysikerű Paranormalcy sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Evie paranormális életét.  

2014. június 13-tól minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Sorozat:  Paranormalcy – Természetfölötti
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldal: 380
Megjelenés: 2014.06.12.
Fordító: Hetesy Szilvia
Értékelés: 3,5 pont


Akármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.



BTK EXTRA - DREAMCAST

Vivian                                                      Evie
                                 
Reth                                                Lend


Lend eredeti formája


A Paranormalcy elérte azt, amit csak kevés közepesre értékelt olvasmány tudja nálam: hogy rosszul érezzem magam az adott pontszám miatt. Minden megvolt, amitől még számomra is egy igazán jó könyv lehetett volna, ám sajnos a legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy az alapanyagok finomak voltak, de az elkészítés nem ment flottul. 

A paranormális YA könyvek rajongói kétségkívül nagy eséllyel imádni fogják, hiszen van benne humor, szerelmi háromszög, egy kedvelhető Aranyhaj, misztikum, kevéske akció és kellő természetfeletti elem is. A világa egyszerre lenyűgöző és nyugtalanító, ha elvesszük a paranormális elemeket, nagyon is reális. Az alap története nem zseniális, de mégis az egyik legerősebb eleme a könyvnek. Eléggé érdekes és kivételesen jól összerakott sztori egy trilógia kezdőkötetéhez képest, és már alig várom hogy tudja majd az írónő ezeket az izgalmakat és fordulatokat fokozni a tovább két részben. 

Na de nézzük hol is tért le a Paranormalcy a helyes tündérösvényről. 

Mint mondtam az alaptörténet elég jó ahhoz, hogy vigye a hátán a könyvet, ha esetleg más nem is tetszene. Izgalmas, fordulatokkal teli, elgondolkodtató és érdekes . 

A világa egyelőre viszonylag zárt, nagyrészt Evie munkahelyén és egyben otthonában vagyunk, az egyik NPEH (Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatal) központban, az azonban tele van paranormális lényekkel, így pár infót azért megtudunk a világ működéséről, plusz Evie-t egyszer kétszer kiküldi az ügynökség terepre is, hogy ártalmatlanítson egy-két természetfeletti lényt, de egészen a könyv végéig nagyjából egy helyben vagyunk. Amitől különlegesebb és picit másabb lesz, mint a hasonló témájú könyvek, azok maguk a lények. A legtöbb ismert, csapból is folyó paranormális lényen Kiersten csavart egyet és új megvilágításba helyzete és új szabályokkal ruházta fel őket. Ezeket pedig megfűszerezte a kevésbé ismert lényekkel, mint például az elementálok, driádok (erdei nimfák), huldrák. 


Evie, aki e világban kalauzol minket nem rossz, de nem is a legjobb női főhős. Vannak értékelhető tulajdonságai, például a humora és a bátorsága, de furcsa mód ezek a negatívumai is, amikor az írónő rosszul használja ki őket. A poénok körülbelül fele-fele arányban jók és erőltettek/értelmetlenek, túl sok nincs belőlük ugyan. Evie bátorsága folyamatosan ott van a karakterrel, tekintve, hogy nap, mint nap veszélyes lényeket kell elkapnia, és általában nem megy a józan ítélő képességére, és tudja mikor kell segítségért kiabálni. Kivéve, amikor egy ismeretlen eredetű lény tör be a központba, akiről fogalmuk sincs, hogy ellenség vagy barát, aki bárki alakját feltudja venni, Evie ennek ellenére vakon bízik benne és idézem (ééés igen, insta love, de erről majd picit lentebb beszélek.): 

Hirtelen rémisztő gondolatom támadt. Mi van, ha egyáltalán nem akar velem együtt lógni?
Persze még ennél borzasztóbbat is el tudtam képzelni. Például, hogy ő egy paranormális pszichopata gyilkos, aki csak a megfelelő pillanatra vár, hogy eltegyen engem láb alól. Ez a verzió azért kevésbé tűnt valószínűnek. De még ha így lenne is, az se bántana annyira, mintha egy velem egykorú srác tartana bénának, és nem akarna együtt lógni velem. Különösen egy ilyen helyes srác, mint ő
 Illetve az is megértem, hogy neki azok a dolgok úgymond paranormálisak, amiket mi, hétköznapi emberek teljesen mindennapinak tartunk, például a jogosítvány, öltözőszekrények, iskola (nagy bánatomra). Tudom mit próbált ezzel szemléltetni az írónő, és azt is, hogy mi okból voltak olyan részek, ahol Lend és Evie az átlag tinik napjait töltötték, na de pont akkor, amikor egy veszélyes kitudjamicsoda sorra öli a lényeket és őket üldözi??? Tudom, hogy a dupla randi és az iskolai nap arra szolgáltak, hogy Evie őrült életét kissé lenyugtassák, de ennél felelőtlenebb dolgot nem is tehettek volna. Szóval Evie nem rossz, néha a haját tépheti tőle az ember, de nem is az a karakter, amit vártam.

Ha már szóba került az instant szerelem, a Paranormalcy romantikus szála egy laza szerelmi háromszög. Azért laza, mert van Evie, az exe, Reth (tündér) és a jelenlegi kiszemeltje, Lend (alakváltó féle).  A szerelmi háromszög úgy áll össze, hogy Reth  vissza akarja szerezni Evie-t, aki nem teljesen tud mindig Reth körül önmaga lenni, a tündér viszont felettébb rámenős, és a tündérek alapjáraton egy manipulatív, felsőbbrendű faj és ebben Reth sem különb. Szóval amíg Reth mindenféle trükkel próbálja magához vonzani Evie-t, aki nagy nehézségek árán tud csak ellenállni, addig a lány találkozik a titokzatos anomáliával, Lend-del, aki bárki alakját képes felvenni és szinte azonnal beleszeret és vice versa. Na most, Lend, mint paranormális lény, valószínűleg az egyik legkülönlegesebb, amivel találkozunk a könyvben. Személyisége viszont ennek a szöges ellentéte. A humora a helyén van, ami miatt sikerült megkedvelnem, aranyos is, de kb. ennyi. Vártam tőle valami extrát a képességén kívül, de nem nagyon mozgatott meg a karaktere és nem érzem köztük azt a kémiát, amit kellene. Ellenben egyáltalán nem fog senki meglepődni, ha azt mondom, hogy egyértelműen Reth párti vagyok, aki számomra egy az egyben V'lane karakterére emlékeztet a Tündérkrónikákból. Szexi, veszélyes, öntelt, akaratos, de mégis... annyi mindent megtett azért, hogy Evie-t életben tartsa, áldozatokat hozott, és valahol látható, hogy bármennyire is próbálja lökdösni a lányt egy irányba, közben mégis tiszteli és legtöbb esetben nem erőszakoskodik (annyira). Hajrá Reth!

A mellékszereplőkkel nem volt különösebben semmi baj, voltak érdekesebbek és kevésbé érdekesek is, de akit meg kell említeni, az a főellenség. Állati jó fordulat és állati jó ellenség, kár, hogy csak a vége felé tűnt fel, és ezáltal viszonylag kevés szerephez jutott, de remekül fel lett vezetve, és a karaktere, illetve annak eredete sokal érdekesebbé tette Evie karakterét is. 

Egy szó, mint száz, ha kivesszük az istant szerelmet, Evie öngyilkos hajlamait a szexi srácok körül és a végén lévő, a normális tinik életét bemutató vontatott, logikátlan részt akkor bizony elég jó kis könyvet kapunk, és ez még csak a kezdet, most jön csak a java. 





A turné elején azt ígértük, megismertetünk titeket a természetfeletti világgal. És mi aztán tartjuk a szavunkat - és nem csak azért, mert ismeritek az igazi nevünket!

A turné minden állomásán találtok egy kis leírást valamilyen természetfeletti lényről. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a leírt jellemzők alapján kitaláljátok, milyen lényről is van szó! Amint ezzel megvagytok, írjátok be az egyes napi megfejtéseket a Rafflecopter dobozba, és már versenyben is vagytok a nyereményért!

(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)


A mai lényünk pedig:


3-as szintű paranormális lények
Ismert faj (Emberszerű), Ősi eredet, Más Evolúció

Halhatatlanság: Élettartamuk a fákhoz kötött
Szaporodás: Anekdotikus (valószínűleg hamis) bizonyítékok; nincsenek megerősített esetek
Megjelenés: Fiatal nők sápadt bőrrel és zöld szemekkel és különböző árnyalatú barna hajjal. Mindig furcsa, idejétmúlt, általában egyszerű, hosszú, zöld ruhákban láthatóak.
Mítosz: A velük kapcsolatos legtöbb mítosz általában ősi Görög istenségekhez kapcsolódik, melyek (amennyire az ügynökség megtudta állapítani) nem léteznek.
Bizonyított tények: félénk és tartózkodó lények, földrajzilag egy területhez köthetők. Az erdőírtások lecsökkentették a számukat, bár a pontos létszám sosem lett meghatározva. A lények közül, akiket az NPEH természetvédelmi rezervátumába szállítottak nem boldogultak egészen addig, amíg a fáikat oda nem vitték. A világ minden táján - ahol vannak fák - megtalálhatóak.
Veszélyek: Dühösek lesznek, ha a fáikat fenyegeti valami. Ezen kívül az álcájuk elképesztően gyönyörű és híresek arról, hogy ezáltal manipulálnak is másokat.

Az alábbi információk az eredeti hanganyag átiratából, a 15 éves Evelyntől származnak: 

Az ő álcájuk mindig szuper csini. Végre egy olyan paranormális lényt akarok látni, aminek ronda álcája van, túl nagy kérés? Várj, azt hiszem a mocsári boszorkányoké elég ronda. Mindegy. Szóval te egy gyönyörű, talán a húszas évei elején járó nőt látsz az álcájuk miatt. De én egy nagyon gyönyörű nőt látok, azzal a sima, kortalan megjelenéssel, mint ami a tündérekre is jellemző. A különbség annyi, hogy zöld szemek helyett én zöld hajat és zöld bőrt látok. Az idősebbeknek (azt hiszem) kissé barnább a bőrük, néha még repedések is vannak rajtuk, mint a fa kérgén. De így is szépek. Csak… zöldebbek. Mint a fák. Nem szeretnék egy fával randizni, de attól még szépek.



a Rafflecopter giveaway

Turné Állomások:

06/13 Könyvszeretet
06/14 Media Addict
06/15 Dreamworld
06/16 Always Love a Wild Book
06/17 Függővég
06/18 Nem harap a…
06/19 Deszy Könyvajánlója
06/20 Bibliotecha Fummie


Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése