Blogturné ~ Sarah J. Maas: Crown of Midnight - Éjkorona




Kedvenc bérgyilkosunk: Celaena Sardothien október 14-én visszatér, immár a velejéig gonosz Adarlan király bajnokaként. Tarts velünk, hogy kapj egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár rád ha visszatérsz Résvárba és nyerd meg a három nyereménykönyv egyikét! Jó szórakozást!


Sorozat: Üvegtrón #2
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldal: ?
Elit start: 2014.10.14
Megjelenés: 2014.11.14
Műfaj: YA Fantasy
Fordító: Hetesy Szilvia
Értékelés: 4,5 pont



A harc folytatódik!
Az ördög koronázta meg.
A kötelesség rabja.
A szerelem foglya.

A tizennyolc éves, gyönyörű lány, Celaena a király, Adarlan legveszélyesebb orgyilkosa.
De vajon a szíve is egy gyilkosé?
Szabadságát azzal nyerhetné vissza, ha a király ellenségeinek vérét ontja, de nem képes rá, hogy a koronáért öljön. És minden, látszólag végrehajtott megbízatásával, minden hazugságával azok életét teszi kockára, akiket szeret.
A lány a szíve mélyén őrlődik a kapitány és a koronaherceg között, miközben a királynál is jóval sötétebb erővel kell megküzdenie. Döntenie kell, hogy miért fog harcolni: a szabadságáért, a szívéért vagy pedig a királyság sorsáért.





értékelés

Az első rész, a Throne of Glass - Üvegtrón (ami tavaly jött ki itthon a Könyvmolyképző kiadásában) fantasztikus kezdete volt a sorozatnak, az egyik kedvenc könyvem lett és bár olyan hatalmas függővéggel nem zárult, mégis alig vártam már, hogy kijöjjön a z Éjkorona, úgyhogy örültem, mint majom a farkának, hogy megjelenés előtt olvashattam.

Az Éjkoronával igen rögös utunk volt. Amikor annak idején angolul olvastam, kevert érzésekkel tettem le, és soha nem is írtam róla, mert fogalmam sem volt, mit érzek vele kapcsolatban. akkor úgy éreztem egyrészt kicsit túl sok, más helyeken pedig kevés volt. Azt éreztem, mintha az írónő túl sok szálat akarna egyszerre vinni, és minden túl gyorsan halad. Nem tudom, talán rossz passzban olvastam, de most, hogy újra nekiálltam, ezt már egyáltalán nem negatívumként hoznám fel. 

Az Éjkorona véleményem szerint egyáltalán nem az a könyv, amit elég egyszer elolvasni. Nem, túl sok minden történik benne ahhoz, hogy elsőre 100%-ig mindent felfogjunk, mindenre figyeljünk. Biztos vagyok benne, hogy egy-egy újraolvasásnál még mindig találnék valamit, ami elkerülte az első két alkalommal a figyelmem. És ez, számomra, egy hatalmas pozitívum. Rémlik, Moning, Ione, Nalini rajongók? 

És nem csak a történetszálakkal ez a helyzet, de mindkét alkalommal máshogy láttam a főszereplőket. Első olvasásra egyáltalán nem értettem néha miért viselkednek úgy, ahogy. Főleg Celaena Doriannel (és ezt nem csak azért mondom, mert Dorian a szívem csücske). Úgy éreztem az első és második könyv kezdete közt történt valami, amiről lemaradtunk, és ami megváltoztatta a szereplők egymáshoz való viszonyulását. Mintha időközben ellenségekké váltak volna és nem tudtam hová tenni. Szintén hiányoltam Chaol és Dorian nagy barátságát. Olyan dinamikusak együtt, de ismét csak azt éreztem, hogy valami változott. Persze ott van köztük Celaena, de kissé túlságosan is elfordultak egymástól. Újraolvasáskor ez annyiban változott, hogy már kevésbé haragudtam ezek miatt a karakterekre és az írónőre, és megértettem, hogy mit szeretett volna elérni. Ezúttal mindhárom karakter hatalmas fejlődéseken megy át, mindhármuknak megvan a maga kis története, cselekményszála, bár Chaolé számomra még mindig lapos. A hármas kapcsolata helyett inkább próbált ezekre a történetekre és a főszálakra összpontosítani a könyv. Persze azért keresztezik egymást az útjaik, és újfajta kapcsolatok alakulnak, erősebbek, de a történet több szerepet kap, ellentétben az első résszel. 



Aki hiányolta az első részben, azt most örülhet, ugyanis Celaena bekeményített. Itt bizony megmutatta, nem is egyszer, hogy miért kellene félni tőle ha rossz kedve van, és miért érdemli meg Adarlan legveszélyesebb orgyilkosa címet. Volt kimért, profi, könyörtelen, őrült, másvilági, bosszús. És ez még csak a jéghegy csúcsa, ami őt illeti. 

A Doriant nem kedvelők kössék fel a gatyájukat, mert biztos vagyok benne, hogy ez most megváltozik. :) És ennek semmi köze nem lesz a romantikához. Dorian irtó nagy változáson megy keresztül minden szempontból. Az egyik legérdekesebb történetszál az övé. 

Chaolról még mindig nem tudok sok jót mondani. Vannak pillanatai, amikor imádom, de aztán megint visszaváltozik és még jobban idegesít, mint valaha. Azt hiszem az a bajom, hogy az írónő egy (még) túl gyenge karakterre egy erős támogató karakter szerepét próbálja erőltetni, ahelyett, hogy szép lassan válna azzá. 

A mellékszereplők közt vannak visszatérő és új vendégek is. Vannak olyanok, akiket ezután többé nem látunk majd viszont, úgyhogy készítsétek a papírzsepit, mert bizony szükség lesz rá. Viszont lesz olyan is, akit nem lehet nem szeretni, és olyan is, akinél nem tudhatjuk, hogy melyik oldalon áll. Bőven lesznek meglepetések.

A mágia/fantasy szál erősödött, sokkal több van benne, mint az előző részben, és olyan alapokat fektet le, amikből tudjuk, hogy fogunk mi még itt mesebeli lényeket látni, jót és rosszat is egyaránt. 

Úgy érzem a harmadik rész egy vízválasztó lesz, és az igazi kalandok azzal kezdődnek majd, de az Éjkorona bőven túltett az első részen, és magasra tette a mércét a folytatásának. Ez egy igazi újraolvasós könyv, ami akkor sem veszt a varázsából ha ötödszörre olvasod. Mindig okozhat meglepetéseket, mindig megsirathat, és mindig élvezni fogod, ahogy Celaena szétrúgja az ellenségei hátsóját és mindenféle testrészeket visz magával trófeaként. Most mivan? Szóltam, hogy bekeményített a csajszi. 




Mennyire ismered a karaktereket, szavajárásukat? Eljött az idő, hogy megtudjuk, tényleg akkora rajongó vagy-e. ;) 

A király legjobb kéme vagy, és mivel ő senkiben sem bízik, ezért azt a küldetést kaptad, hogy kövesd e halálos játszma fő játékosait, de ne legyél szem előtt. Aztán jelentsd a királynak, ha valami érdekeset hallasz. Minden állomáson találsz egy-egy idézetet a könyvből. A feladatod az, hogy kitaláld ki mondhatta/gondolhatta, illetve kik között zajlott le az a beszélgetés, különben erős lefokozásra számíthatsz.

(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)








BTK EXTRA: Éjkorona RÉSZLET
hosszabb részletet a kiadó oldalán olvashatsz a könyvből!


Amikor Dorian több órányi vita után már kezdte úgy érezni, hogy fogyóban van a türelme, a tanácsterem ajtaját hirtelen feltépték, és Celaena viharzott be lobogó, fekete köpenyében. Az asztalnál ülő húsz férfi mind elnémult, még az apja is, és az orgyilkos kezében himbálózó dologra bámultak. Az ajtóban őrt álló Chaol öles léptekkel követte a lányt. De ő is megtorpant, amikor meglátta, hogy mit hozott magával. 

Egy fejet. 

A férfi arca úgy el volt torzulva, mint aki ordít. Chaolnak valahogy ismerősnek tűntek a vonások, a fakóbarna haj, aminél fogva a király bajnoka a fejet tartotta. 

A kapitány halálsápadtan fogta meg a kardját. A teremben tartózkodó többi gárdista is kivonta kardját, de nem mozdultak. Csak akkor lépnek akcióba, ha Chaol vagy a király parancsot ad rá. 

– Mi ez? – kérdezte a király. A tanácsnokok és a többi lord továbbra is csak hápogni tudott. 

Celaena gonosz mosollyal egy minisztert pécézett ki, és egyenesen felé indult. És senki, még a király sem mondott semmit, amikor a levágott fejet a miniszter iratkupacára vágta. 

– Azt hiszem, az öné – jelentette ki, és elengedte a hajat. A fej tompa zajjal elgurult. Az orgyilkos ezután megveregette a miniszter vállát, majd körbejárta az asztalt, lehuppant az egyik végében lévő üres székre, és kinyújtotta a lábát.

A turné állomásai:

10/10 Függővég - Kritika + Részlet
10/11 Deszy könyvajánlója - Kritika + Trailer
10/12 Nem harap a... - Kritika
10/13 Kelly & Lupi olvas - Kritika + Borító mustra
10/14 MFKata gondolatai - Kritika
10/16 Dreamworld - Kritika + Kedvcsináló idézetek

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése