Blogturné ~ Kresley Cole: Poison Princess - Méreghercegnő



Kresley Cole díjnyertes bestseller író leghíresebb sorozata a Halhatatlanok alkonyat után nálunk is nagy sikernek örvend. A főként felnőtt paranormális könyvekre szakosodott írónő azonban megmutatta, hogy kell egy jó kis YA sztorit írni. Az Arkánum Krónikák végre hozzánk is elérkezett, hála a Könyvmolyképző kiadónak.

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. Az Arkánum Krónikák középpontjában a Tarot pakli ütő kártyái állnak, a Nagy Arkánum. Képzeld el, ha a Halál, a Szeretők, a Bolond, az Ördög, stb valójában különleges képességekkel megáldott tinédzserek lennének. Ahhoz, hogy legyőzzék a többi "kezet", meg kell tanulniuk szövetségeket kötni. Ám óvatosnak kell lenniük, hiszen sosem egyértelmű ki melyik oldalon áll.

Sorozat: Az Arkánum Krónikák #1
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldal: ?
Elit start: 2014.12.05
Várható megjelenés: 2014.12.12
Műfaj: YA fantasy
Fordító: Szoboszlay Anna
Értékelés: 4,5 pont



Megmentheti a világot – vagy el is pusztíthatja.
 A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él, de egy napon rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy világégéshez hasonlatos esemény megtizedeli szülővárosának lakosságát, Evie rájön, hogy a hallucinációk a jövőre vonatkozó látomások voltak – és nem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz hírű oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól.

De egyedül egyikre sem képes.
Evie nem ismer még egy olyan fiút, mint Jackson: a bűnlajstroma hosszú, a vigyora komisz, a viselkedése kihívó. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül benne. De vajon képes lesz-e neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?

Kiben bízhat Evie?
A látomások forrása után kutató Jack és Evie megismerkedik másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Megelevenedik egy ősi jóslat, és kiderül, hogy nem Evie az egyetlen, aki különleges képességekkel bír. Huszonkét fiatalt választottak ki, hogy ismét megvívják a jó és a rossz harcát. Ám nem mindig egyértelmű, ki melyik oldalon áll…




Kresley Cole neve egyáltalán nem új a piacon, legyen az akár külföldi vagy hazai. A felnőtt sorozatai egyre nagyobb sikereket érnek el világszerte. Én eddig csupán egy részt olvastam a Halhatatlanok alkonyat után sorozatból, de azt imádtam. Már abból is lejött, hogy Kresley milyen ügyesen keveri a szálakat, mennyire jól írja a drámát és rettentő kreatív alkotó. Ám valamiért sosem folytattam azt a sorozat, így nem vált kedvenc írómmá, ezért nem is nagyon ugráltam, amikor kiderült, hogy a nagy YA lázat meglovagolva ő is egy fiatalabb korosztálynak szánt sorozatba kezd - csakúgy, mint annak idején a legtöbb felnőtt paranormális író (ugyan ez a helyzet most a New Adult könyvekkel). Később viszont Nusejka ajánlására mégis belekezdtem, azóta is reménytelen szerelmes vagyok az Arkánum Krónikákba. 


Azóta többször is próbáltam már értékelést írni, de sosem sikerült teljesen kifejeznem mennyire imádom és ajánlom ezt a könyvet mindenkinek. Ha van olyan könyv, aminél bármi izgalmasat mondok, az minden spoiler, akkor ez az, de azért próba cseresznye. Ahogy az Üvegtrónért, a Méreghercegnőért is sokat lobbiztam a kiadónál, úgyhogy mondhatni sajátomnak tekintem, csak semmi nyomás...

Íme egy top 5-ös listát, hogy mit szeretek a könyvben:

5. Felépítés és Nézőpont váltakozások

Ahogy fentebb írtam, Kresley ügyesen keveri a szálakat. Ám az olvasó átverésében is roppant tehetséges, hasonlóan Kenyonhoz és Moninghoz. A Méreghercegnő felépítése irgalmatlanul rizikós, de egyszerűen briliáns. Felépítésileg valahogy így fest: Poszt-apokaliptikus thriller  romantikus YA  poszt-apokaliptikus  fantasy. Ennek a műfajbéli ugrásoknak oka pedig az időbeli ugrások (nem, nem kell félni, nem megyünk át nagyon sci-fi-be). 

A könyv a jelenből indul, Arthur, egy kissé pszichopata szereplő nézőpontjából. Itt tudjuk meg nagyjából először, hogy milyen is most a világ. Arthurba botlik bele főhősnőnk, Evie, aki egy forró tea mellett elmeséli Hannibál Lechterünknek, hogy is jutott el odáig. Innentől kezdődik Evie története, amolyan flashback megoldásban. Néha-néha a visszaemlékezés megszakad és visszaugrunk a jelenbe, ahol Arthur interjúvolja Evie-t, de az idő többségében Evie kalandját követjük egészen addig a pontig, ahol a múlt és a jelen összeér. Így történt hát, hogy ennyi műfaj keveredett össze egy könyvben. Ezért hát, ha nem szereted a YA romantikus sztorikat, tudd, hogy érdemes tovább olvasni. 

A könyv egyre fokozódó tempót vesz fel. Egy hamis biztonságosnak hitt világból - ahol látszatra nincs nagyobb gondja hősünk, mint, hogy mit gondolnak róla az iskolában - csöppenünk szép lassan egy poszt-apokaliptikus, sötét, veszélyes világba, onnan pedig egy fantasy túlélő showba. 

Az, hogy Cole így tervezte meg a könyv felépítését rendkívül bátor húzás volt, és bár biztos vagyok benne, hogy vannak/lesznek olyanok, akiknek ez túl lassú, túl idegesítő, az én szememben bravúros húzásnak számít. Lehet, hogy Cole maga Hannibal Smith? 

4. Írói stílus

Aki ismeri Cole-t, annak nem mondok újat, aki pedig nem ismeri - hát itt az ideje! Lehet akármilyen jó ötlete, szereplőgárdája, felépítése egy könyvnek, ha az író stílusából valami hiányzik. Örömmel mondhatom, hogy Cole-ból semmi sem hiányzik. Mesterien vegyíti a drámát, az akciót, a leírásokat, a misztikumot és a humort. Tudja mit, milyen mennyiségben és mikor használjon. Bár első blikkre lehet, hogy ezt nem látjuk, de később kiderül, hogy mindig mindennek oka van (ismét Kenyont és Moningot hoznám fel összehasonlításként). 

3. A Karakterek

Sokakból visszafoghatatlan Hulkot hoz ki a két főszereplő cselekedeteikkel, megszólalásaikkal, és 
igen, nálam is megesett, hogy egy egy résznél rájuk uszítottam volna a kannibál hadsereget (bővebben lejjebb), de mindkettejüket megszerettem a kötet végére, és még véletlenül sem írnám ki őket a sorozatból. Jack és Evie kalandja, karakterfejlődése, kettejük kapcsolatának alakulása (amibe azért lényegesen beleszól majd az én kedvencem, Halál is [mármint a kártya]) - ezek mind, mind fontos szerepet játszanak a történet alakulásában. Mondhatni ezek formálják meg a tökéletes gyémánt alapját.

A Méreghercegnőben felsorakozó - mondhatni állandó -  mellékszereplők egyéniségek, különlegesek, jól kidolgozottak még úgy is, hogy bizton állíthatjuk, hogy csak a jéghegy csúcsát láttuk belőlük. Meg merem kockáztatni, hogy nincs olyan rajongó, aki ne szeretné mindegyiket jó alaposan megismerni, hiszen mindegyiküket köd és titkok rengetege fedi. 

2. Fantasy elemek és világfelépítés

A világfelépítés nem sokban különbözik a megszokott poszt-apokaliptikus világoktól. Rendkívül veszélyes, sötét hangulatú, néha már-már horror szerű. Tulajdonképpen egy szinte-világvége utáni időszakot ölel fel, ahol a megmaradt túlélőket vagy beállítják katonának, vagy megölik, vagy ami még rosszabb, megeszik a kannibálok. És ez még rosszabb, ha nő vagy. Jacknek és Evie-nek ebben a világban kell túlélniük. Aztán jön a csavar, amikor már a kinti világ, a kannibálok, a hadsereg jelenti a legkisebb problémát a számukra.

Az említett gyémánt, tökéletességét nagy részben köszönheti a fantasy elemeknek. Cole ugyanis oly módon szőtte bele a tarot kártyákat és azok misztikumát, ahogy valószínűleg azt még sosem tették. Valami újat, valami egyedit alkotott. Persze nem teljesen, hiszen rengeteg helyről szerzett inspirációkat (khm Méregcsók), amiket aztán így-úgy alakítgatva és csavarva be is épített a történetbe, de ettől csak még jobb lett az elkészült mű. A Tarot kártyák és a szereplők közti kapcsolat, illetve a képességeik a legérdekesebb része a sorozatnak. És ezzel el is érkeztünk az első ponthoz, ami...

1. A sorozatot átívelő főszál

Ahogy minden sorozat kezdő rész, a Méreghercegnő is egy alapokat felépítő, folytatásra felkészítő kötet - rengeteg ízelítővel, arról, hogy mi várható -, még ha abból is a jobbik fajta. Egyértelműen látni, hogy ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, A sorozatot átívelő szála pedig a Tarot kártyákról, a harcukról (nem mondanám jó és rossz harcának, hiszen ez nézőpont kérdése), a 22 különleges képességekkel bíró fiatal harcáról szól, miközben a legapróbbnak látszó mellékszálak és részletek is folyamatosan drasztikusan alakítgatják a végkimenetelt. Ez a legfőbb oka annak, hogy ennyire imádom ezt a sorozat: a hatalmas, elképesztő látványt nyújtó, irgalmatlan nehéz puzzle, aminek első kirakósa, a méreghercegnő. A sorozat nem trilógia lesz, biztosan nem tudni még hány könyvet ölel majd fel, de mindenképpen egy közepes hosszúságú (5-6 rész) szériára számíthatunk, ami egyre jobb és jobb lesz (olvastam már a második részt, elhihetitek :P).

Összességében: Mivel nem lehet pár sorban leírni, miért annyira jó ez a regény/sorozat, meg amúgy is totál béna vagyok én ezekben, ezért csak annyit mondok, hogy aki nem kezd bele a sorozatba, az talán élete egyik legjobb olvasmányától fosztja meg magát. Nem hisztek nekem? Akkor gyerünk, próbáljátok ki és cáfoljatok meg! :P

Az Ördög

22 Arkánum kártya.
22 kiválasztott.
A jó és a gonosz harca.
A Méreghercegnő története egy nagy, halálos játék, melyre a tarot szabályai vonatkoznak. Ha Evie túl akarja élni szövetségeseket kell találnia, és tudnia kell ki az ellenség.

Játékunkban Evie bőrébe bújhatsz és tesztelheted, vajon te hogyan állnád meg a helyed. A turné 8 állomása egy-egy tarot kártyát jelképez. Minden kártyához tartozik egy “hívószó”,azaz egy mottó. Ám a kártyák össze akarnak zavarni, ezért ellopták egymás hívószavát. A te feladatod, hogy megfelelően párosítsd be, melyik hívószó melyik kártyához tartozik eredetileg. Vigyázz! Könnyen egy ellenség karjaiban köthetsz ki, ha hibázol.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A nyerteseknek 72 órán belül kell jelentkezniük a megküldött értesítő e-mailre, ha nem teszi meg, új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!


“Nézz az égre, fentről csapok le!”



A blogturné állomásai:

11/27 MFKata gondolatai - A Hold
11/28 Always love a wild book - A Mágus
11/29 Deszy könyvajánlója - Az Angyal
11/30 Insane life - A Szeretők
12/01 Angelika blogja - Az Erő
12/02 Kelly & Lupi olvas- A Torony
12/03 Kristina blogja - Császárnő
12/04 Dreamworld - Az Egyensúly
12/05 Függővég - Az Ördög



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése