Blogturné ~ Libba Bray: The Diviners - A Látók



A látás nagyon meggyőző dolog. Tudjuk és hisszük, hogy amit látunk, az a valóság, az mindaz, ami történik körülöttünk, velünk, az mindaz, ami igaz. Eszünkbe sem jut ezt megkérdőjelezni. Kivéve, ha az, amit látunk, az nem velünk történik meg, azt nem a szemünkkel, sokkal inkább a fejünkkel látjuk, valaki más szemén át.

Evie O’neill pontosan tudja, mit jelent ez. De Te vajon kíváncsi vagy-e rá? Kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet ezt a képességet felhasználni? Miként lehet vele megtalálni akár egy gyilkost is?

Ha igen, mindenképpen tarts velünk december 10-20-ig Libba Bray új könyvének miniturnéján, ahol sok mindenre választ kaphatsz a könyvvel kapcsolatban! Megnézheted a regény magyar feliratos trailerét, olvashatsz a 20-as évek divatjáról, megismerheted a karaktereket, és részt vehetsz egy izgalmas és titokzatos játékban is, melynek fődíja nem más, mint A látók egy példánya!

Tarts velünk!

Sorozat: The Diviners - A Látók #1
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldal: ?
Megjelenés: 2014.12.12
Műfaj: YA történelmi fantasy
Fordító: Benedek Dorottya
Értékelés: 3,5 pont

Hiszel abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk?

Evie O’Neillt elküldik unalmas szülővárosából és New York forgalmas utcáira száműzik - amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New York nyüzsög az illegális italmérésektől, a Ziegfield lányoktól és a szemtelen zsebtolvajoktól. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.

Evie attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, akinek a testére egy titokzatos szimbólumot véstek és Willt a helyszínre hívják, Evie rájön, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.

Ahogy Evie fejest ugrik a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb történetek bontakoznak ki a sosem alvó városban. Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják. Theta, a táncosnő múltja elől menekül. Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget. És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt…


Nagyon izgatott voltam a könyv miatt, bár előre tudtam, hogy történelmi fikció révén bizony kissé megcsorbul majd a bicskám, hiszen semmit sem tudok a 20-as évek New Yorkjáról. Tudtam, hogy az író el fog árasztani a korra és helyre jellemző szlengekkel, nevekkel, helyszínekkel és eseményekkel, ezért picit féltem, hogy vajon elég érdekes lesz-e az számomra vagy éppenséggel halálra fogom unni. Jó hír - legalábbis nekem -, hogy nem untam, ám voltak részek, elemek, amik az őrület határára sodortak, amitől alapjáraton sem állok túl messze. 

Számomra az egyik húzóerő az a fülszöveg utolsó sorában lévő sötét, gonosz erő volt, a könyv fő története. Kicsit a hasfelmetsző Jack sztorikra emlékeztetett. Ez volt a rejtély és a horror elem is. Tökéletes azonban nem volt, hiszen mi, az olvasók, már az első fejezetből - ami egyébként brutálisan jóra sikerült - tudtuk, hogy ki lesz a fő gonosz. A sztori rejtélyessége viszont arra épít, ahogy a szereplők próbálják kitalálni és összerakni a kirakóst. Sokkal érdekesebb lett volna, ha nem lövi le az írónő ezt a poént. Viszont később legalább a háttérinformációkat jól adagolta, így részletesebben a szereplőkkel egy időben tudtunk meg mindent, így a nyomozós szál sem volt annyira értelmetlen. 

A paranormális/fantasy szálat két részre bonthatjuk. Szellemek, fekete mágia és különleges képességekkel rendelkező szereplők. Bevallom, nem rajongok a szellemes történetekért, nem nagyon kötnek le, de néha-néha találok egy-egy kivételt. A Látók is ilyen volt. Sokkal érdekesebb volt számomra a szellemes szál, mint a különleges képességek. Talán azért, mert annyira nem is különlegesek, mondhatná elég elcsépelt képességek ezek. A történethez illeszkedett, és jól kiegészítették egymást, jól - bár kissé keveset - szerepeltette az írónő, szó se róla, de nem dobált túlságosan. Talán a következő részben jobban behozza majd, reméljük. 

Az író stílusa szinte tökéletes. A drámát, a horrort, a filmszerű leírásokat és a humort mesterien írja oké, a poénok sokszor favicc stílusuk, de én imádom a favicceket. A problémám az erre az időre és helyre jellemző szlengekkel - amikre bizony kénytelen voltam ráguglizni, megszakítva ezzel az olvasást, hogy ne legyen kínai - volt elsősorban. Kicsit gy éreztem, hogy felütött egy szlengszótárt, kikereste a 20-as évek Amerika szlengjei listát, és szinte mindet felhasználta. Borzasztóan idegesített emiatt a főszereplő. 

Ha már a főszereplőnél tartunk, Evie-t a poénjai mentették meg. Egyáltalán nem volt szimpatikus karakter, sőt az elején egyenesen gyűlöltem, és azt kívántam, bárcsak ő lenne az első halálos áldozat. Önző, agyatlan, részeges kis fruska volt, később persze javult picit, de a humorán  kívül nem igazán találtam benne értékelhető kvalitást. Ám nem Evie volt az egyetlen főbb szereplője a történetnek. Először nagyon tetszett - bár kicsit meg is zavart - az a megoldás, hogy több karakter történetszála fut, amik aztán egy kereszteződésben összetalálkoznak. Aztán kezdtek ezek a szálak laposodni, és már csak a főszál érdekelt. A szereplők között sem volt igazán olyan, aki kifejezetten kedvencemmé vált volna. Előbb utóbb mindegyikük elvesztette kezdeti varázsát, sajnos. Legjobban a főgonosz izgatta a fantáziámat, de ez megint senkit sem lep meg. A Poison Princess Arthurjára emlékeztetett, csak sokkal gonoszabb. Azt viszont már most megmondom, hogy NEM KELL BELE ROMANTIKUS SZÁL! Nem, kész, nincs rá szüksége. Inkább minden másra koncentráljon az írónő, de hagyjuk már a romantikus szálat igen, még akkor is, ha először mindkét fiúval shippeltem Eviet, pláne a szerelmi háromszögeket, mert az apokalipszis lesz a legkisebb gondja. 

Összességében: úgy érzem - de lehet, hogy ez csak a saját, a műfaj iránti hozzáállásomból fakad -, hogy sokkal jobb könyv lehetett volna, ha nem a Young Adult műfajt célozza meg. A lehetőség benne van, de többet is kilehetett volna hozni belőle. Illetve hosszából is bőven lehetett volna faragni 100-150 oldalt, ez a sztori nem igényli ezt a hosszúságokat, és ez bizony meg is látszik rajta. Ennek ellenére, mivel egy jól kigondolt történetről van szó, ami végig fenntartotta a kíváncsiságom, sokszor megnevettetett, máskor bőségesen kényeztette pszichopata hajlamaimat, ma-xo-lú-te megért egy olvasást. Bár nem a legjobb, talán nem is túl maradandó, de egyértelműen egy különös élmény volt. Hogy olvasnám-e a folytatást? Naná! Nem ölnék érte, nem állnék addig féllábon, de érdekel annyira, hogy tovább kövessem a srácok történetét. 

Így a végén még had ajánljak egy nagyon jó theme songot a könyvhöz, ami biztos zihher, hogy kellő hangulatba hoz mindenkit az olvasás előtt:




BTK EXTRA - FELIRATOS KÖNYV TRAILER

Az amerikai kiadó egy hátborzongatóan zseniális trailert is csinált a könyvhöz, ezt hoztuk most el nektek magyar felirattal kiegészítve.


Evie és társai lépten nyomon egy furcsa könyv furcsa jóslataiba botlanak, melyeket követve a sorozatgyilkos sorra szedi áldozatait.

Mi ugyan nem tervezzük, hogy áldozatokat hagyunk magunk után, ám a mi tarsolyunkban is van néhány “jóslat”, melyek segítségével igyekszünk hozzátok eljuttatni némi információt a turnéban részt vevő blogokról, bejegyzésük tartalmáról, szereplőkhöz fűződő viszonyáról.

Minden blogállomáson talátok egy furcsa jóslatot. Találjátok ki, melyik részt vevő blogról szól a versike, illetve azt, hogy milyen információt közöl veletek, vagyis mi a jóslat! (a jóslat vonatkozhat arra, hogy az említett blog milyen érdekességet közölt/fog közölni a könyvről, ki volt a blogger kedvenc szereplője stb.) Fejtsétek meg a jóslatot, és szerezzétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz.
A nyerteseknek 72 órán belül kell jelentkezniük a megküldött értesítő e-mailre, ha nem teszi meg, új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!

A 3.jóslat (melyik blogról szól - és mit jósol?)

Árnyak világába vágyó, démonvadász lány,

kiről említést tesz e helyen az írás.

Szívének kedves szeretettje Jace,

ám ezúttal egészen más műfajban lész:

nagy zeneszólam, túláradó vígság,

szesztilalom, jazz és hívság,
jellemző a korra, mit érdekességként kínál.
Ruhákról, s divatról hoz képet és írást,
szabást és ékszert mutat nekünk bátran
ez lesz az extra,mit mindenkire ráhagy.



A blogturné állomásai:

12/10. Roni Olvas
12/16. Deszy Könyvajánlója
12/21. Függővég



Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése