Kritika - Kresley Cole: Dead of Winter






Sorozat: The Arcana Chronicles #3
Kiadó: Simon & Schuster
Oldal: 336
Megjelenés: 2015.01.06
Műfaj: Young Adult, Fantasy
Értékelés: 4,5 pont


Szívszorító döntések
Eviet majdnem elcsábította a kényelmes élet, amit Halál ajánlott fel neki, ám Jack biztonságát a két legszörnyűbb Arkánum, a Szeretők fenyegetik. A lány mindent elkövet, hogy megmentse, ha kell megszökik Halál kényelmes börtönéből, hátrahagyva a gyönyörű tárgyakat, a luxust...és a lopott pillantásokat egykori szerelmétől.

Bizonytalan győzelem
Bár szívének egy részét maga mögött, Halálnál hagyta, Evie nekivág a veszedelmes poszt-apokaliptikus pusztaságnak, hogy találkozzon szövetségeseivel és támadást indítson a Szeretők ellen. Az ilyen félelmetes ellenségek azonban egy részletes haditervet igényelnek, és az egyetlen esélyük ellenük, ha Evie, Jack és Halál összefognak. Evie elképzelni sem tudja melyik bizonyul majd nehezebbnek: túlélni a vadászokat, a pestist, a zsákosokat és a többi Arkánumot - vagy meggyőzni Jacket és Halált, hogy dolgozzanak együtt.

Két hős visszatér
Vékony vonal választja el a szeretetet a gyűlölettől, és Evie-nek fogalma sincs melyik oldalon áll Jack-kel vagy Halállal. Vajon ez a furcsa trió sikerrel jár és legyőzi a Szeretőket, mielőtt egymást pusztítanák el...?



Kezdjük azzal, hogy egy rahedli érzelmet kiváltott belőlem ez a könyv, de nem is vártam mást tőle az előző rész után.  Erről egy gifes reakció bejegyzést is közzétettem a tumblr oldalamon, ha valaki esetleg nem szeretné elolvasni az alábbi kisregényt, ebből nagyjából kiderül milyen érzelmi hullámvasútra fizet be, aki majd olvassa a könyvet. Na csapjunk is bele a lecsóba!

Cselekmény

Ami a cselekményt illeti a romantikus szálon kívül: megint jó fordulatos volt az elejétől a végéig. Igazából az egész könyv egy nagy mentőakció volt, hol az egyik, hol egy másik karakter esett csapdába, főellenségként pedig a Szeretőket ismerhettük meg. Cole megint nem kímélt minket, bőven voltak gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott jelenetek. Azért tud szívszélütést okozni rendesen, már benne sem bízok, ahogy Kenyonban és Moningban sem. Sok kajlis! Megint tele vagyok teóriákkal és kétségekkel. Bár egy teóriát kilőttünk, jött helyette 3 másik!

A szerelmi szál


A szerelmi szál, pontosabban a szerelmi háromszög kapja ezúttal a legnagyobb hangsúlyt, annak ellenére, hogy közben azért folyamatosan pörögnek az események. Volt olyan rész, ahol már kezdett kicsit sok lenni. Ha eddig sikítottam a szerelmi háromszögek miatt, akkor most komolyan ölni tudnék, hogy levezessem ezt a feszültséget. Ez már esküszöm nem emberi, amit Cole művel velünk. Bár a szívem jobban húz az egyik sarokba, mégis úgy érzem, hogy nincs jó döntés Evie számára a két srác közt, és nekünk sem tenne jót a történet szempontjából egyik sem. Jó hír (igazából rossz, kivételesen nagy poén volt nézni, ahogy a két srác verseng), hogy a lány dönt, rossz hír, hogy ez végül nem old meg semmit sem, és megint ott tartunk ahol a part szakad. NEM BÍROM! Egy megoldás van, Evie haljon meg, a srácokat meg osszuk fel magunk közt! Viszont új shipet is találtam a fő shipem mellé, méghozzá Selena (Hold) és Gabriel (Angyal/Igazság). Gabriel borzasztóan édes, ahogy próbálja meghódítani a rideg íjjászt. Úgyhogy alakul az az armada...
“By all the gods, I desire you, but you must know that you have my love. It's given, sieva. Wholly entrusted to you. Have a care with it.” - Aric

Karakterek

Oké, talán a fenti vérszomjas kijelentésem kicsit durva volt, azért Evie ennél többet érdemel, mert legtöbbször most is elég tökös volt. Még mindig nem ért révbe, de én biztosan nem szállnék vele szembe, ha dühös.

Jack, azalatt a pár hónap alatt, amit külön töltöttek Evievel biza jó alaposan megváltozott. Egy igazi vezető vált belőle, okos(abb), jó harcos és türelmesebb.

Halál/Aric... Abszolút senki nem kételkedhet abban, hogy ő is a jófiúk közé tartozik és hogy feltétel nélkül szereti Eviet. Ő is tanult a hibáiból, talán többet, mint Jack. Onnantól, hogy ő megjelent, patakokban folytak a könnyeim, hol a röhögéstől, hol a meghatódottságtól. Mindkét srác életéről megtudunk néhány új dolgot, amivel közelebb kerülnek hozzánk, mint karakterek. Főleg Aric, hiszen Jackről már elég sokat tudtunk.

“I take no actions that I wouldn’t publicly recount. If you can’t speak your deeds, then don’t do them.” - Halál/Aric

A mellékszereplők ismét fantasztikusak voltak, továbbra is egyediek és önállóak. Matthew néha kikészített az értelmezhetetlen próféciáival, de még mindig imádom. Akadtak bőven új szereplők is, és mindegyikük kristály tisztán tükrözi az írónő kreativitását. Azt hiszem elsőként állnék sorba egy képregényért/animációs filmért vagy egy normális tv-sorozatért. 

A főellenség ezúttal a Szeretők voltak, és meg kell mondjam ezek után nem szívesen vennék részt egy pizsi partin Cole-nál. Ennyire beteg formációt talán a Doom filmben/játékban láttam utoljára. Tökéletes horrorisztikus elemként szolgáltak. Egyetlen negatívum, hogy szerintem kicsit keveset nyújtottak, mint ellenfél, minden fordulat és beteges dolog ellenére. Ennek lehet az az oka, hogy ők voltak az első igazi ellenség, de már megismerhettünk egy vagy akár több sokkal veszélyesebbet is, akikkel a következő részekben kell megbirkózniuk Eviéknek.

A vége

Megmondom őszintén féltettem a sorozatot egészen az utolsó jelenetig. A végén kezdett átmenni teljesen dísztópiába, de szerencsére Cole visszakanyarodott a fantasy vonalhoz. Persze megint egy WTF függővéggel ért véget a könyv, ráadásul olyannal, ami után csak feküdtem, néztem a plafont és füst jött ki a fülemen és az orromon is. NEM ajánlom, hogy éjjel fejezzétek be, ha nincs utána mivel elterelni a figyelmeteket, mert GYILKOS vége van.

Pro Kon
+ Fordulatos cselekmény - Kicsit sok szerelmi szál 
+ Sokrétű karakterek - Várni kell a következőre
+ Fergeteges humor
+ Remek szerelmi háromszög
+ Sok Aric
4.5
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése