Blogturné - Parádi Orsolya: Pandala-szigetek [Nyereményjáték]



A Kolibri kiadó gondozásában jelent meg Parádi Orsolya lenyűgöző Pandala szigetek színező könyve felnőttek számára. Mostani blogturné kissé rendhagyó, hiszen színeztünk, alkottunk és minden képességünket latba vetettük.

Gyere és kísérd végig a blogturnét és tiéd lehet a színező egyik példánya!


Kiadó: Kolibri
Megjelenés: 2015
Műfaj: Felnőtt kifestőkönyv
Illusztrálta: Parádi Orsolya
Értékelés: 4 pont


Parádi Orsolya neve sokaknak ismerősen cseng már, hiszen ő az, aki varázslatos mesét lehel bármelyik kavicsba. Rendszeresen tart – Magyarországon és külföldön egyaránt – felnőtteknek szóló workshopokat, illetve gyerekfoglalkozásokat, ezekre az alkalmakra mindig visz magával színezőt is. Az itt szerzett tapasztalataiból, valamint a lelkes visszajelzésekből született ez a csodálatos füzet, mely a Pandala-szigetek varázslatos világába kalauzol minket.

Ha elmerülünk e különleges mesevilágban, és színekkel töltjük meg Parádi Orsolya különleges teremtményeit, garantáltan elmélyült szórakozást és aktív pihenést csempészhetünk stresszel teli világunkba.
Az első, magyar alkotótól született, felnőtteknek szánt meditatív színezőt – melynek minden vonala egyedi és kézzel rajzolt – élvezettel forgathatja bárki, aki egy kis belső csendre vágyik!

A pandala szót a görög pan (Pangea, Panthalassza) és a szanszkrit mandala szavak ötvözésével találtam ki. Egy olyan ősi helyet és állapotot jelöl, ahol zavartalanul élnek együtt az élőlények. A színező megrajzolásakor igazán belevetettem magam a részletekbe, az apró motívumok tengerébe. Remélem, nagy örömöt és kikapcsolódást jelent majd megtölteni színekkel a képeket!
Parádi Orsolya



Az ember azt gondolná, hogy amikor általános iskola 3. osztályába lépünk elhagyjuk a gyermeteg hobbijainkat, mint például a babázást, matchboxozást, képzeletbeli barátunkkal labdázást, színezést, stb. A legtöbben így is vagyunk ezzel. Aztán tíz, húsz, harminc év múlva valaki a nagyvilágban kitalálja, hogy visszahozza a színezést a felnőttek életébe. Valószínűleg sokan kiröhögték, amikor felvetette az ötletet, de az biztos, hogy senki nem számított rá, hogy ebből világméretű biznisz lesz, ráadásul híres írók és kiadók is beszállnak az őrületbe.

Bevallom fogalmam sem volt, hogy értékeljek egy kifestőt. Viszont felnőtt színezővel még nem volt dolgom, úgyhogy gondoltam egyszer élünk.

MIÉRT? MIRE JÓ? Jöhet a kérdés, hogy miért cseszném el a szabadidőmet egy nyamvadt színezővel. Jogos kérdés, de a Pandala-szigetek és a hozzá hasonló, inkább művészi kifestők esetében tudok rá (szinte) ésszerű választ adni a saját perspektívámból. Először is kezdjük azzal, hogyan hirdetik ezeket a kifestőket: meditatív színezők. Azaz azzal kecsegtet, hogy a stresszes hétköznapok után/alatt megnyugtatja a színezőt, miközben élvezettel tölti el. Magyarán ezek a felnőtt kifestőkönyvek olyanok, mint az édesség, ami nem hizlal. Hogy egyetértek-e? Fogjuk rá. A Pandala-szigetek-ben (de feltételezem az összes többiben is) vannak olyan illusztrációk, amik jobban tetszenek, mint a többi és vannak olyanok, amik kicsit sem fognak meg. Az előbbit akár még a falunkra is kitennénk, valószínűleg tervezzük is, ezért azokat a lehető leglenyűgözőbben akarjuk kiszínezni. Na már most, ha valaki gyakran rajzol, színez, annak ez biztos nem fog problémát okozni. Aki viszont olyan, mint én, hogy képes 3 órát gondolkozni, hogy melyik szín menne a falhoz, ahhoz a színhez melyik másik szín megy, az bizony könnyen azon kaphatja magát, hogy mégjobban stresszel, mint előtte. Mindegy, hogy ceruza, filc, festék... általában csak egy lövésed van, és ha elszúrod és mégsem tetszik átkozhatod magad.

ILLUSZTRÁCIÓK: A színezőben különböző nehézségű rajzokat találunk. Ezek inkább művészi rajzok nyilván. Én magamon azt vettem észre, hogy a közepesen bonyolult illusztrációkat szerettem inkább színezni. Jó, ha egy színező (rajz) nem két-három részletből áll, de szerintem az sem túl előnyös, ha 250 különböző elemből áll egy rajz, és a lehető legbonyolultabban. Persze ez mindenkinek a saját ízlésétől függ. a Pandalában találhatunk mindkét fajtából. Nagyrészt állat/növény figurákkal dolgozhatunk, pl.: baglyokkal, pillangókkal, halakkal, virágokkal, vizi képekkel.

A kifestő minőségéről csak annyit, hogy, bár nyílván költségesebb lenne, de jobb lenne, ha egy papírra csak egy kép kerülne (azaz ne mind a két oldalra), mert sajnos a filc és a festék is elég jól átüt a másik oldalra. Szerencsére nekem nem volt olyan, ahol mindkét oldal ugyanannyira tetszett volna, így ez engem annyira nem zavart, de talán mást igen. Illetv én annak is örülnék, ha valahogy meg lenne "vágva" minden oldal, mint egy kupon, ami egyszerűen kitéphető, vagy valami hasonló megoldásnak, így könnyen feltehetném a falamra a kész színezőket.

Összességében: Nem hiszem, hogy csatlakozni fogok ehhez a színező őrülethez, legalábbis nem vennék magamnak, viszont ha ajándékba kapnék, biztos, hogy örülnék neki. Tökéletes ajándék (akár önmagunknak is) a kreatív lelkek számára, pláne azoknak, akik nem tudnak rajzolni, de szeretnék a lakásukat díszíteni valami olyannal, amiben a saját kezük munkája is benne van.











Ha már színező, akkor a játék is szorosan kapcsolódik ehhez. Ezúttal híresebb könyvekből készült képregény részlet vagy manga részlet alapján kell kitalálnotok, melyik könyvhöz készült az illusztráció. Némi segítséget találtok az állomásokon, amik sokban segítenek a helyes megfejtés eltalálásában.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseknek kiértesítést követően 72 órájuk van válaszolni az emailre, azután újabb nyertest sorsolunk.


Mai képregény:

Mindig maradj a fényben!



a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

09.20 - Deszy könyvesblogja
09.22 - Függővég
09.24 - Szembetűnő
09.26 - Dreamworld
09.28 - Insane Life
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése