Blogturné -Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító Mágia [Nyereményjáték]


Ilona Andrews neve nem ismeretlen már a magyar Urban fantasy olvasóknak. A The Edge, vagyis a Világok peremén sorozata után a Könyvmolyképző Kiadónak hála elérkezett hozzánk végre Kate Daniels is. A Blogturné Klub hét bloggere pedig 2015. december 25-től 2016. január 17-ig igyekszik meggyőzni az Urban Fantasy műfaj rajongóit arról, hogy miért érdemes eme nagyszájú, tökös mágiahasználó zsoldos kalandjait nyomon követni. A turné végén pedig három ügyes és szerencsés nyertes egy-egy ‘Magic Bites - Pusztító mágia’ példánnyal lesz gazdagabb.

Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
Oldalszám: 320
Műfaj: Felnőtt Urban Fantasy
Értékelés: 4 pont

Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.

Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.

A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.



Most jöttem rá, hogy milyen átkozottul nehéz úgy írni egy sorozat első részéről, hogy valójában már a kilencedikre várok. Ráadásul az egyetlen olyan sorozatról beszélünk, ami az eddigi nyolc része alatt egyszer sem okozott csalódást, és kivétel nélkül mindig megugrotta a magának emelt mércét. Ez az oka a „csak” 4 pontos értékelésnek, mert kezdő kötet, és bőven túlszárnyalja ezt majd még a többi rész (mert ez az írópáros képtelen hibázni ennél a sorozatnál). Nekem ez a könyv (sorozat) angolul is, magyarul is (bár azért nem teljesen vagyok megelégedve a fordítással, de ez nálam már alap) hatalmas szerelem. Jó ideje próbáltam már elérni, hogy végre itthon is megjelenjen. Annak idején az Egmontnál megjelent a The Edge, vagyis a Világok peremén sorozatának első két része. Sajnos amikor az Egmont bejelentette megszűnését nem sok esélyt láttunk arra, hogy ez az írópáros még felmerül a hazai könyvpiacon. De imáink meghallgatásra találtak: a Könyvmolyképző kiadó úgy döntött, hogy bár a Világok peremén sorozatot nem folytatja, viszont megpróbálkozik a Kate Daniels sorozattal. Bevallom őszintén én a másik sorozatot nem annyira szeretem, míg a Kate Daniels szerintem manapság az egyik legeredetibb, legösszetettebb, legfantasztikusabb UF sorozatok közé tartozik, ezért számomra ennél jobb hírt nem is közölhetett volna a kiadó. Logikusabb lépésnek is tűnik a (kint) sikeresebb sorozat választása, remélem itthon is rengeteg olvasónak is elnyeri a tetszését.

Az értékelésemhez, és az ajánlásához szorosan kapcsolódok a hogyan találtam rá? történet. Akik ismernek, azok tudják, hogy óriási rajongója vagyok Jeaniene Frost Cat&Bones vámpíros UF sorozatának, és mindig hasonló könyveket kerestem: tökös főhősnő, alfa hím főhős, epic, izgalmas szerelmi szál, akció a köbön, fordulatos történetvezetés, lebilincselő világ és persze hasfájdító humor. Sokan ajánlották Frost rajongóinak az Andrews párost, de mégis valamiért évekig húztam, mielőtt 2013 nyarán belekezdtem a Magic Bites-ba, ekkor már 6 rész is kint volt, nagy szerencsémre, ugyanis sikerült egy hét alatt ledarálnom mindet. Örültem is, mint majom a farkának, hogy nem korábban kezdtem el, mert eladtam volna az ördögnek a lelkemet is, hogy a folytatásokat megkaparintsam (ez most is így van). Ritka alkalmak egyike volt ez, amikor már az első rész közepénél tudtam, hogy új kedvencet avatok.

Szóval most egy több, mint 2 éves élményt próbálok átadni nektek, úgy, hogy ne spoilerezzek semmit, és lehetőleg minden UF rajongót meggyőzzek arról, hogy a Kate Daniels sorozat nekik K.Ö.T.E.L.E.Z.Ő.  Csak semmi nyomás. Reméljük nem kell bevetnem a Jedi erőm...


Szóval mit is nyújt a Magic Bites? Tökös főhősnő, pipa. Fordulatos történetvezetés, pipa. Lebilincselő világ, pipa.  Mivel egy 10 részes sorozat kezdőkötetéről beszélünk, várható, hogy leginkább az alapok lefektetésére, a világ működésének, a szabályainak megismertetésére és a főszereplő bemutatására koncentrál, miközben igyekszik elindítani azokat a történetszálakat, amik a következő részekben bontakoznak majd ki igazán (pl. szerelmi szál, Kate múltja és családfája, stb.). Ennek ellenére az írópáros mégsem esett a tipikus kezdőkötet hibájába, és egy olyan regényt sikerült megírniuk, ami könnyedén szerez a sorozatnak új rajongókat.

Az első említésre méltó dolog a rendkívül eredeti világfelépítés. Hébe-hóba találok olyan sorozatot, ahol igazán egyedi, vagy csak nagyon ritkán felépített világba csöppenek, a Kate Danels pedig pont ilyen. A sorozat a nem túl távoli jövőben játszódik, Atlantában. Ebben a világban, a mágia és a technológia egyszerre nem lehet jelen. A világot random időközönként úgynevezett mágiahullámok sújtják, amikor is minden technológia használhatatlanná válik. A túléléshez tudnunk kell, mikor használjunk autót és mikor pattanjunk ló( vagy szamár)hátra, hogy időben odaérjünk a találkozónkra. Ezt viszont lehetetlen kiszámítani, így életbe lép a "Számíts mindig a legrosszabbra és hozd ki belőle a legjobbat." íratlan törvény. A kiszámíthatatlan mágiahullámoknak köszönhetően, nem használnak többé repülőgépeket sem. Tulajdonképpen olyan, mintha a modern korból hirtelen átlépnénk a középkorba, majd vissza. Az első mágiahullámok rendkívül erősek voltak és évekig tartottak, ami alatt különféle mágikus lények jelentek meg a világunkban. Az ők, és a mágiahasználók rendbe tartására különféle bűnüldöző szervezetek jöttek létre. A Három nagy szervezet: az Irgalmas Lovagrend, a Paranormális Tevékenységek Elhárító Egység, a Katonai Természetfeletti Elhárító egység. Emellett ott van még a Zsoldosok Szövetsége, akiket bárki felbérelhet jó pénzért a mágikus problémájára, ha a zsaruk nem tudnak vagy nem akarnak vele foglalkozni. Ide tartozik Kate is. A hivatalos rendfenntartók mellett két másik nagy, természetfeletti csoport is helyet kapott Atlanta sakktábláján. Az egyik a Falka, a helyi alakváltók alkotta réteg, amit a veszélyesen jóképű Curran, azaz az Alakváltók Ura vezet. A másik pedig a Halottidézők, más néven az Emberek, akik vámpírokat (nem a szexi, csábító ragadozó fajtát, hanem a tudatlan, érzelemmentes gyilkológép fajtát ) irányítanak mindenféle magánakciójuk elvégzéséhez. Mindez jó kis hatalmi harcokat, árulásokat, konfliktusokat szül majd a sorozat folyamán, ahogy egyre mélyebbre süllyedünk Kate-tel együtt a világban illetve, ahogy egyre fontosabb pozíciót tölt majd be ő is a sakktáblán.

Szóval adott egy fantasztikus világfelépítés, de mi kell még? Hát egy jó főszereplő! Kate Daniels, harcos, zsoldos, mágiahasználó, szökevény. Kate múltjáról nem sok mindent árul el ebben a részben, de érezhető, hogy csak a jéghegy csúcsát súroljuk, és az olvasó bőven gyárthat teóriákat arról, hogy ki vagy mi elől bujkál és miért, amíg kijön a következő rész. Már itt is imádtam Kate humorát, ami egyébként később még jobban sziporkázik, azt, hogy akkor is képes beszólni az ellenfelének, ha közben remeg, mint a kocsonya. Amit biztosan nem lehet mondani róla az az, hogy gyáva. Az utolsó leheletéig is küzd,  hogy a városa és az emberek biztonságban legyenek, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy leleplezi magát. Nem tökéletes, bőven van még hová fejlődnie (fog is), de ő az a hősnő, aki egyértelműen helyt tud állni egyedül is, de nem túl büszke segítséget kérni/elfogadni. Emellett pedig nem egy érzelemmentes robot, rengeteget törődik másokkal, hűséges a végletekig, de szerencsére nem az az idegesítően tipikus "szuperhős" figura. Nem áll távol tőle, hogy egy életre megszabaduljon ellenségeitől, ha tud. Említettem már, hogy van egy mágikus kardja? Amit Gyilkosnak hívnak?


Ezek után mi tehetné még jobbá a könyvet? A lendületes történetvezetés. Szokásos nyomozós történettel kezdünk, ami engem ritkán szokott érdekelni. A Magic Bites viszont valahogy mégis képes volt belém mélyeszteni a karmait, úgy hogy lényegében semmiről nem is tudunk semmit, amikor belecsöppenünk a történetbe. Aztán a sima nyomozós szálat kicsit felpaprikázza a mágikus adalék, ami a könyv végén egy epikus összecsapással zárul.

A hab a tortán pedig a számos nagyszerű mellékszereplő, akikkel találkozunk és akiket nem felejtünk, mert mindegyikőjük valamilyen emlékezetes belépővel mutatkozik be. Néhány alakváltót is megismerhetünk, lovagot, zsoldost és halottidézőt is, akik mind visszatérő szereplői lesznek majd a sorozatnak, szerencsére, merthogy ők is bőven hozzáadnak a humorhoz és a rejtélyhez is.

A legfontosabb ilyen szereplő az Alakváltók Ura, Curran. Currannek is viszonylag kis szerepe van még itt, de annál üdítőbb. Már most látszik, hogy ezek ketten egy felejthetetlen párost alkotnak majd, legyen az baráti, üzleti vagy szerelmi kötelék. Mellettük biztosan nem fogunk unatkozni. Curranról ódákat tudnék zengeni, de mivel itt még nem ismerjük annyira megpróbálom visszafogni magam. Azt azonban megtudjuk, hogy az ő múltja sem volt egy leányálom, és hogy vért izzadva, veszteségek árán jutott oda, ahol most tart és egyáltalán nem meglepő, hogy ő a Déli alakváltó falkának az ura. Tekintélyt parancsoló, vasököllel uralkodik, amikor kell, könyörületes, amikor teheti, a falka és minden tagjának sorsát a szívén viseli és emellett még a humora is nagyszerű. De bízz bennem, nagyon nem szeretnél az ellensége lenni. Ő lesz az, aki majd később az izgalmas, mindent legyőző szerelmi szálat hozza magával, ám arra még várni kell. A Magic Bites-ban még nem igazán beszélhetünk szerelmi szálról, de a szikra már megjelenik itt is. 

Röviden a Magic Bites egy olyan Urban Fantasy, ami kevésbé fókuszál a romantikára, és inkább az akciót és a feszültséget helyezi előtérbe. Ha egy olyan sorozatot keresel, amelyben egy vagány, nagyszájú, rejtélyekbe burkolózó hősnő veszi fel a harcot a halálosan veszélyes mágikus lényekkel szemben, ahol a mágia és a technológia folyamatos háborút vív egymással, ahol sosem tudhatod kiből lesz ellenség, és kiből barát, és ahol a helyzet mindig reménytelen, de nem súlyos, akkor ez a könyv az, amit keresel. 







  1. Ebben a játékban egy ‘Pusztító mágia’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi erő szó és egy szám kombinációjának kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt  idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
  2. A honlap:  www.[kód].kinja.com  (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Daniels66, akkor a honlapot a www.daniels66.kinja.com-on éritek el.)
  3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Daniels: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük. A helyes válaszok megtalálásához a kiadó honlapján található részletre és némi netes kutakodásra lesz szükségetek.
  4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik helyesen adták meg a megfejtést, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

3. betű a kódban

A három bűnüldöző szerv egyike, céljuk az emberiség védelme, a technika és mágia ellen egyaránt


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése