Blogturné - Ta-mia Sansa: A menekülés éve [Nyereményjáték]


A Delta Vision retro turné újabb állomása Ta-mia Sansa könyvéhez, a menekülés évéhez érkezett. Július 26 és 28 között megismerhetitek ezt az ijesztően valóságos jövőképet, és ha szerencsések vagytok, még nyerhettek is.

Kiadó: Delta Vision
Sorozat: Gender krónikák #1
Megjelenés: 2013.05.22.
Műfaj: Sci-fi, krimi
Terjedelem: 376 oldal
Értékelés: 3,5

A XXII. században az emberiség több álma is valóra válik: létrejön az Egyesült Országok Szövetsége, amely a világ összes államát egységbe tömöríti, és megtörténik a kapcsolatfelvétel egy értelmes idegen fajjal is. Úgy tűnik, az emberiség beléphet az aranykorba, de ez csak a látszat. A Szövetséget üzleti érdekek kusza hálója szövi át, és a vezetők legtöbbjének egyetlen célja van: mindenkit engedelmes bábbá formálni.

Ebben a világban éli a gazdag, unatkozó feleségek felszínes mindennapjait Sandra Manul, akiről csak kevesen tudják, hogy valójában a múltja elől keresett menedéket a magas rangú Ítélő, James mellett. Miközben az árnyak, amelyek elől elfutott, utolérik, olyan döntéseket kell meghoznia, amelyek nem csak a saját, hanem az egész emberiség sorsát megváltoztatják.

A Gender krónikák első kötete, A menekülés éve bevezető egy olyan világba, ahol a hagyományos nemi szerepek és az egyensúlyi társadalom ütközik össze egymással – mindez pedig egy olyan jövőben történik, amely akár könnyen valósággá is válhat.


Eddig így féltávnál egész jól alakult számomra ez a Delta Vision/Magyar írók retro turnéja, úgyhogy most már kicsit kezdtem is félni, hogy talán a második félidő hozza el bukásomat. Sansa Genger sorozatához két dolog vonzott: az első, hogy még annak idején beleszerettem a második rész borítójába (az a motor!!), a második, hogy Fummie térden állva könyörgött, első szülöttjét is felajánlotta (bár ő valószínűleg nem így emlékszik), hogy turnézzunk vele. Mostanában rossz szokásommá vált, hogy nem olvasok fülszöveget, így gyakorlatilag vakon, a borító alapján találom ki, eszik-e vagy isszák az adott könyvet. Megesik, hogy mellé lövök, na nem nagyon, de azért látványosan. 

És így kezdődik a történetem a menekülés évével. Igazából egy kalandos, epic sci-fi romantikus sztorira számítottam, amit viszont kaptam az egy kicsit más. Ennyire nehezen az olvasói karrierem folyamán még sosem tudtam eldönteni, hogy hány pontra értékeljek egy könyvet. 

Egyrészt messze nem azt kaptam, amire számítottam, de ez a saját figyelmetlenségemnek tudható be, és nem biztos, hogy feliratkozok rá, ha eleve tudom, hogy nincs tele high-tech cuccokkal és lebegő motoros alien üldözésekkel. 

Másrészt viszont iszonyatosan lekötött, a hangulata teljesen bekebelezett, a főszereplő története, múltja és jövője nem hagyott nyugodni, a világ brutalitása, a durva, lélekfacsaró jelenetek pedig sokakkal ellentétben ahelyett, hogy taszítottak volna, még jobban vonzottak (tudom, ezen sokan nem csodálkoztok, de Sansa nem fogta vissza magát, szóval még én is kezdtem rossz szemmel nézni a tükörképemre). 

A kalandos epic sci-fi helyett a könyv nagy részében egy sötét, intenzív, kemény krimit kapunk némi sci-fi elemekkel, de annál hangsúlyosabb társadalomkritikával. Ami meglepett, hogy én mennyire élveztem még így is. Valószínűleg a már említett hangulat a felelős ezért, mert a történet semmi extra, egy bűnös világból menekült, a felső tízezerbe csöppenő nő menekül a múltja elől, bemutatva közben azt, hogy a világ mennyire sarkított és a népesség 90%-a méltatlan.az életre Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint most. Az erősebb sci-fi szál a könyv utolsó negyedében jött elő, és igen itt már űrhajók is voltak, de ne várjunk azért egy Star Treket. 

A menekülés éve igazából olyan volt, mint egy misztikus dráma sci-fi sorozat pilotja. Bemutatja az alapkonfliktust, szép lassan megismerteti a karaktereket, lefekteti az alapokat, megadja a hangulatot, a végén, az utolsó 5 percben pedig megmutatja azt, amire az eleje óta vártál, aztán egy jó nagy fuck you-val és egy 'folytatjuk..."-kal lógva hagy. Azért van egy kis epilógus rész, ami úgy tűnik, elmondja a teljes sorozat történetét, ez pedig arra enged következtetni, hogy Sandráék sztorija amolyan előzmény sztori, ami elindítja az igazán érdekes történet. Itt már csak az a kérdés, hogy kifizetődik-e a kockázat, sikerül-e megragadnia az olvasót mire véget ér. 

Bár nem kötődtem úgy istenigazából egyik szereplőhöz sem, a szerelmi szál, ami egyébként nagyon ígéretesen indult (mindig a lehetetlent shippelem), a végére átesett az űr túloldalára és pozitívumból negatívummá alakult, valamiért mégsem tudom elereszteni a sorozatot, csakúgy, mint a Charley Davidson, ez is egy guilty pleasure lesz a számomra, mert van benne valami titokzatos összetevő, ami nem ereszt. Ezért is olyan átkozottul nehéz ezt a könyvet értékelni, ajánlani, mert szerintem mindenkinek más, egyedi élményt nyújt. 

Ha szereted a sötét, brutális krimiket és a társadalommal erősen foglalkozó monológokat, ha egy érdekes, mélyebb sztorira vágysz a jövőbe ültetve, egy kis sci-fivel megspékelve, akkor mindenképpen adj neki egy esélyt. Nem világmegváltó, nem humorbonbon, nem kalandregény, de garantált élményt nyújt. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul majd tovább a sorozat, bár lehet, hogy meg kéne várnom legalább a harmadik részt, tekintve, hogy össze vissza jönnek ki a részek, és azért a második és a tizenegyedik közt biztos történik majd valami fontos. :D

U.i.: Csak ne lett volna ilyen tücsökpöcs betűméret. Kénytelen voltam gyakran letenni a könyvet, mert alig bírtam olvasni, anélkül, hogy kifolyna a szemem. :(


Jól tudsz figyelni? Ha elég ügyes vagy megtalálod a választ. Nincs más dolgod, mint az állomásokon feltett kérdésekre helyesen válaszolni, és máris tiéd lehet A menekülés évének egy példánya.


Figyelem! A nyerteseknek 72 órán belül válaszolniuk kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Hány részesre van tervezve a Gender krónikák?


a Rafflecopter giveaway

További állomások:

07. 27 Függővég

Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 megjegyzés:

  1. Szia!:)
    15 részesre van tervezve, plusz 2 kiegészítő kötet és egy képregény.

    VálaszTörlés