Blogturné ~ James Frey: Endgame - Toborzás



Mit tennél, ha tudnád, hogy a világ elindult a végítélet felé? Mit tennél, ha te lehetsz az egyetlen, aki megmenti az emberiség egy részét? Te részt vennél a játékban?

Tarts velünk James Frey nagysikerű könyvének blogturnéján január 15-22. között, és talán közelebb kerülhetsz a megoldáshoz! Olvasd el a blogbejegyzéseket, ismerd meg a 12 vérvonal játékosát, és nyomozd ki, ki az, aki kimaradt a bemutatkozásból! Aki ügyes, részt vehet a sorsoláson, ahol a Libri Kiadó által felajánlott sikerkönyv 3 példányának egyikét nyerhetitek meg!

Sorozat: Endgame #1
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldal: 526
Megjelenés: 2014.11.25
Műfaj: Young Adult, Science Fiction
Fordító: ?
Értékelés: 4 pont

Tizenkét fiatal játékos. Ősi nemzetségek leszármazottai.
Évezredekkel ezelőtt választották ki őket.
Életük minden egyes napján erre a megmérettetésre készültek.
Erősek, kegyetlenek, szépek, kedvesek, hűségesek, okosak, lusták és gyávák. Olyanok, mint mi. Jók és rosszak.
Ők a Föld örökösei, és rájuk vár a feladat, hogy megoldják a rejtélyt, különben mind elbukunk.
A végjátékban egy szabály létezik: hogy nincs szabály.

OLVASD EL A KÖNYVET.
KÖVESD A NYOMOKAT.
OLDD MEG A REJTÉLYT.
A VÉGJÁTÉK ELKEZDŐDÖTT.

Amit a kezedben tartasz, az nem csak egy könyv. Te magad vagy a játékosa, és ha jól teszed a dolgod, akár a győztese is lehetsz. A sorsunk a te kezedben van.

James Frey sikerkönyve több mint negyven országban jelenik meg egy időben, nagyszabású multiplatform játék társul mellé, és filmváltozat is készül belőle!



Nem tudom miért, de teljesen rá vagyok kattanva a "ketrecharc a túlélésért" típusú viadalos könyvekre. Imádtam az Éhezők viadala első és második részét, a Poison Princess is részben ezért fogott meg. A másik gyengéim a kincsvadász kalandfilmek (Tomb Raider, Indiana Jones, Múmia, Nemzet aranya, Titkok könyvtára, elveszett ereklyék fosztogatói, stb.) így amikor olvastam az Endgame fülszövegét amiben mindkettőről szó volt, megörültem, mint majom a farkának.

Felépítésileg az Endgame egy RPG játékra emlékeztet, csak azzal a különbséggel, hogy én csak néztem a cutsceneket, miközben a szereplők magukat irányítják. Adott egy sztori (toborzás a Végjátékhoz), 12 kaszt (játékos) és néhány kívülálló mellékszereplő. A fontosabb játékosokkal a történet ugyanazon szakaszában találkozunk: amikor egyesével megkapják a meghívójukat. Különböző szemszögből, különböző helyszín láthatjuk, ahogy különböző méretű meteorok csapódnak a földbe, elpusztítva sok tíz, száz, ezer embert, elindítva ezzel a Végjáték első fázisát, a Toborzást. Ha valaki látta a DOA-t vagy a Nyolc tanút, akkor nagyjából eltudja képzelni, de ha már játékoknál tartunk, jó példa erre a Diablo 3 is, ahol ugyanazt a sztorit több szemszögből is végigvihetjük. Na de kanyarodjunk vissza a könyvhöz. Hogy haladjon a sztori, nyilván nem maradhatott végig ez a koncepció, ezért vannak fejezetek, amikor több játékos van egy helyen, egy időben, esetleg mind a 12. Köttetnek szövetségek, ellenségek, furcsa szerelmek és barátságok. 


Története egyszerűen bonyolult. Valójában semmit sem tudunk a háttértörténetről, azt viszont tudjuk, hogy itt a Végjáték, amit valamiféle földönkívüliek találtak ki  valószínűleg brahiból X ezer évvel ezelőtt, hogy szórakoztassák magukat. Már a játék szabály is ellentmondásos, ami úgy szól, hogy "egy szabály van: nincs szabály", hiszen rettentő mennyiségű szabály van. Például, hogy a 12 játékosnak részt kell vennie a toborzáson, ahol eligazítást kapnak. Ergo el kell jutniuk egy megadott helyre egy megadott időben. Aztán meg kell találniuk 3 "kulcsot", DE nem mindegy, hogy milyen sorrendben. Aztán a legfőbb szabály, hogy csak egy nyertes maradhat a végén. Hogy pontosan mi a játék lényege, kik találták ki és miért, miért pont 12 vérvonal játszik és mit is jelent a "vérvonal" kifejezés, és egyéb fontos -  a világfelépítéshez - tartozó információk egyenlőre nincsenek birtokunkban. 

Úgy érzem ez az a könyv, ami inkább történet és nem karakter központú, engem legalábbis jobban érdekelt a rejtélyek megoldása, a kulcs megtalálásának procedúrája, mint a szereplők hogyléte. Ennyi karaktert mozgatni egyszerre nem egyszerű, és be is bizonyosodott, hogy lehetetlen. Igazából egyikőjükkel sem foglalkozott túl sokat az író. A versenyt a kulcsért viszont rettentően élveztem. Azt azonban nem lehet mondani, hogy kristálytisztán elmagyaráz mindent. Őszintén szólva több kérdéssel zártunk, mint kezdtünk. Ha a sorozat célja az, hogy végig a sötétben tapogatózzunk, én benne vagyok, de azért remélem kapunk választ a számtalan hogyan? és miért? kérdésinkre, különben nem sok értelme lesz az egésznek. A tempója váltakozó, ütősen indul, aztán kicsit belassul, majd megint felgyorsul és megint belassul, a végefelé viszont nagyjából tartja a gyors, izgalmas tempót. 

Egy két gyors harcjelenettől eltekintve a viadal része nem volt annyira erős, mint először gondoltam, valószínűleg azt a következő két könyvre tartogatja az író. Egyelőre ott tartunk, hogy nagyjából elhelyezkedtek a bábuk a táblán, vannak akik kiestek a játékból (elárulom, csak egy drasztikus módon eshetsz...), vannak akik előnyt szereztek és vannak olyanok is, akik a a következő részben válnak igazán játékosokká. Amit külön kiemelnék az a merész és sötét írásmód. Imádtam, hogy az író nem félte vörösre festeni a képzeletünket azzal a sok vérrel, amit kiontott és nem félt a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket elénk tárni. Még kiemelném azt is, hogy remekül szőtte bele az író a világunkban lévő megmagyarázatlan csodák némelyikét, például a Stonehenge-t, és elég sok helyszínt bejártunk.

Nagyjából tudunk fontossági sorrendet állítani a szereplők közt, legalábbis erre a könyvre vonatkozóan. Vannak karakterek, akik több fejezetet is kaptak, vannak akikről szinte alig olvashattunk. A szereplők elég változatos személyiségek, ami azért úgy is lejött, hogy sok karakterfelépítést nem nagyon kaptak, épphogy csak annyit, hogy nagyjából tudjuk ki hogyan és miért játszik. Személyszerint engem két karakter fogott meg, Sara és An Liu. Sara azért, mert - bár nem sokat láttuk belőle - egy "tökéletes katona". Nagyon badass, viszont a személyiségével nem tudok mit kezdeni. An Liu az őrűlt, furcsa pszichopata szerzet a sztoriban, mondhatni ő a Végjáték Jokerje, bár azért talán annyira nem durva eset. 

A könyvhöz szorosan hozzátartozik egy interaktív nyereményjáték is, méghozzá 500 000 $-t érő aranyérmékért, amiről bővebben itt olvashattok, és ami az elejétől kezdve mindent megtett azért, hogy elterelje a figyelmemet. Már alig vártam, hogy belekezdhessek, csakhogy már a regisztrációnál megakadjak (pár perc után sikerült tovább menni). A játékot erős idegzettel rendelkező, csökönyös kalandvágyóknak, reménytelen álmodozóknak, de legfőként rengeteg idővel rendelkező géniuszoknak ajánljuk. Aki hamar ráun az ilyesmire, könnyű feladványokat vár, nem tud angolul és nem ért a technikához, az el se kezdje! a Játékhoz fontos a könyv (ha tudjátok szerezzétek be hivatalos ebookban is) megléte és elolvasása, illetve az internet. (ha valakinek sikerül tovább jutnia a 7. lépésen, segítsen!)

Összességében a könyvet ajánlanám a kincskereső kalandsztorik és a halálig tartó viadalok kedvelőinek, azoknak akiknek tetszett a DOA, az RPG és anime fanoknak (nem tudom miért, de úgy éreztem, hogy ebből simán lehetne egy ütős anime...Egy három részes film tervben van, hogy mi lesz belőle az még a jövő zenéje, de kíváncsian várom, bár félek, hogy a maja próféciás filmek sorsára fog jutni.) Ja és persze annak a néhány elvetemültnek, aki megpróbálná az interaktív nyereményjátékot. Az Endgame egy igazi különlegesség a piacon, semmiképp sem hagynám ki. A hossza ellenére meglepően gyors olvasmány. Lehetett volna többet kihozni belőle? Igen, sokkal, de nem ennyi aktív karakterrel. Így vagy úgy, de nálam pontosan elérte a célját: lekötött, szórakoztatott, elgondolkodtatott és zihher, hogy nem fogom mostanában elfelejteni. Várom nagyon a folytatást!

BTK EXTRA - karakterbemutatás

An Liu



Születési hely: Hszian, Kína
Neme: férfi
Kora a játék kezdetekor: 17,46 éves
Vérvonala: sang. A 377. vérvonalból való.

Megjelenés: Csontsovány, mellkasa süppedt; válla keskeny, úgy görbül előre, mintha két szárny simulna a testére. A szeme alatt sötét karikák terpeszkednek. Bal szeme sarkában vörös könnycsepptetoválás található. A hajába néhány centi széles sávot borotvált középen, mintha egy fordított punktaréj lenne.


Jellemzők: An Liu egy világklasszis hacker, képes pillanatok alatt megtalálni bárkit, emellett pedig profi bombaszakértő. Négy éves kora óta a Végjátékra edz. Az edzése során többször megverték és megkínozták, ebből kifolyólag 10 éves korában kómába esett, mióta felébredt komoly mentális és fizikai rendellenességet küzd, például dadogás, tikkelés és egyéb rohamok. 11 évesen ölt először. Gyűlöl mindent, ami a Végjátékkal kapcsolatos. Célja, hogy megölje az összes Játékost és tönkretegye a Végjátékot.




A Végjátéknak 12 játékosa van. Ősi nemzetségek leszármazottjai, akiket már születésük előtt erre a sorsra szántak. Minden egyes napjuk arról szól, hogy felkészüljenek a megmérettetésre, a Végjátékra. Vannak köztük fiúk, vannak lányok, fiatalabbak és idősebbek. Mindannyian kemények, harciasak, kegyetlenek - igazi Játékosok. 

Te vajon kinek szurkolsz? 

A könyv turnéjának 8 állomásán bemutatunk nektek egy-egy játékost, vagyis összesen nyolcat. Négyen azonban kimaradnak az ismertetésből. A feladatotok annyi, hogy kitaláljátok, melyik 4 játékos, melyik 4 vérvonal nem került bemutatásra általunk, és beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez.

A helyesen válaszolók közül kisorsoljuk a Libri Kiadó által felajánlott 3 könyvpéldány egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


További állomások:

01/15 Roni Olvas
01/16.Kelly és Lupi Olvas
01/17. Always love a wild book
01/18. Függővég
01/19. Zakkant Olvas
01/20. Bibliotheca Fummie
01/21. Deszy Könyvajánlója
01/22. Dreamworld
Share on Google Plus

About DhesiX

Húszas éveiben járó mohó könyvmoly, film és sorozat függő, emellett pedig rettentő rossz, de annál lelkesebb hobbi gamer.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése